SPREMITE SE ZA PROLEĆNO PRESAĐIVANJE BILJAKA: Obratite pažnju na zemlju, saksije i BUDITE veoma NEŽNI!
Foto: Profimedia

pripremite se na vreme

SPREMITE SE ZA PROLEĆNO PRESAĐIVANJE BILJAKA: Obratite pažnju na zemlju, saksije i BUDITE veoma NEŽNI!

Žena -

Smeši nam se uskoro polovina meseca aprila i gledano po kalendaru, trebalo bi da bude sve više sunčanih i lepih dana. Ako ste ljubitelj biljaka, osetićete promenu jer će vaši zeleni cimeri posle zime i hibernacije, opet početi da rastu. Biljke su bile u relativnoj fazi mirovanja, a sada ih treba pripremiti za tople mesece.

Vreme je za presađivanje koje je samo po sebi stresno za biljke, pa bi trebalo obratiti dodatnu pažnju. Uz ovih nekoliko saveta prolećno presađivanje biljaka proći će bez imalo problema, a vaše biljke će do leta napraviti pravu kućnu džunglu.

cvece, terasa
foto: Urbana bastovanka

Prolećno presađivanje jedno je od stresnijih stvari svim ljubiteljima biljaka, pogotovo onima koji nemaju puno iskustva. Važno je da sve ispadne dobro, kako bi biljke bile srećnije i zdravije i to vratile novim i velikim listovima. Proleće je idealno vreme za to, jer se biljke aktiviraju iz zimskog mirovanja i spremne su da rastu i da se razvijaju.

Treba pripaziti na nekoliko stvari:

- odabrati pravu veličinu, oblik i materijal saksije

- odabrati pravilnu zemlju i drenažu

- očistiti trulo korenje i ostale eventualne osušene delove biljaka

- biti nežni i strpljivi

Kako da znate da vašoj biljci treba presađivanje? Prvo i osnovno, ako "izlazi" iz saksije, ona mu je postala tesna i ako joj je korenje preveliko. Takođe, ako želite da biljku odvojite na više manjih, što zbog rasterećenja, a možda želite da nekom poklonite pelcere.

cvece, terasa
foto: Urbana bastovanka

Veličina saksije zavisi i koje biljke presađujete. Treba razmisliti o materijalu, obliku i veličini saksije. Nikada biljku nemojte presađivati u preveliku saksiju, najbolje je odabrati onu za broj veću od prethodne. Za neke biljke koje se ne presađuju toliko često (drvo života, fikusi) možete izabrati malo veću jer ćete njih presađivati svake dve do tri godine. Njima je u proleće dovoljno zameniti gornji sloj zemlje novom. Najbolje su saksije koje na dnu imaju rupe, kako bi voda mogla pravilno da otiče i da ne prouzrokuje truljenje korena, što je jedan od glavnih problema umiranja biljaka. Plastične ili terakota saksije dobar su izbor, a one ukrasne često mogu biti problem upravo zbog toga što na dnu nemaju rupice za oticanje vode. U njih zato samo smestite plastičnu saksiju i estetski i praktično više ne morate da se brinete.

cvece, terasa
foto: Urbana bastovanka

Većina kućnih biljaka voli dobro drenirano tlo. Možete zemlju pomešati sa sitnim šljunkom, što će korenu dati prostora za disanje. Sukulenti, filadendroni i dracene vole propusnu zemlju pa će njima odgovarati miks za sukulente i kaktuse. Najlakše je napraviti miks od kamenja, peska i zemlje.

Ali ne morate uvek kupovati gotov supstrat, internet je prepun saveta kako takvu zemlju da napravite sami. Od stare zemlje možete napraviti novi hranjiviji miks tako da je pomešate sa novom i dodate drenažni materijal.

cvece
foto: Profimedia

Nakon zime mnoge biljke stagniraju, tako da se ne morate brinuti ako ste izgubili nekoliko listova ili one više ne izgledaju raskošno kao pre. Osvežićete ih tako da ćete im odstraniti trulo lišće. Kada ih oprezno izvadite iz zemlje očistite im koren i uklonite trule delove, kako bi u novu zemlju ušli samo najzdraviji delovi biljke. One će se brzo oporaviti i početi da pušta nove listove.

Prolećno presađivanje biljaka morate pre svega uraditi nežno. Biljka je najosetljivija kada je izvan zemlje. Jednom kada je stavite u novu zemlju koju ćete pažljivo stisnuti oko korena, stavite je na mesto koje joj odgovara, dohranite i pustite nekoliko dana na miru. Biljka se mora prilagoditi novoj zemlji i novom okruženju pa će joj trebati malo vremena. Možda će vam neki listovi uvenuti, što je isto moguće i relativno normalno, ali ako ste sve uradili kako treba, ona će se vrlo brzo oporaviti i krenuti da raste u svom punom sjaju.

cvece, terasa
foto: Urbana bastovanka

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:24:45

PULS SRBIJE 07.04.2021. 2. DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track