MEKIH LISTOVA I KAO DA JE OD PLIŠA: Za ovom BILJKOM je poludeo INTERNET i svi je žele u svom domu jer unosi toplinu (FOTO)
Foto: Profimedia

prelepa je

MEKIH LISTOVA I KAO DA JE OD PLIŠA: Za ovom BILJKOM je poludeo INTERNET i svi je žele u svom domu jer unosi toplinu (FOTO)

Žena -

Društvene mreže su prepune biljke čiji mekani, plišani listovi unose toplinu u gotovo svačiji dom.

Reč je o vrsti biljke zvanoj Sinningie leucotriche ili Brazilian Edelweiss biljka koja spada u porodicu sukulenata, a na našem jeziku bi se zvala Brazilski runolist.

Retka i na prvi pogled neobična biljka zaludela je svet, a sve influenserke su je brže-bolje dodale u svoj enterijer. Specifična je zbog "plišanih" dlačica na listovima.

Izuzetno je pahuljasta biljka i su joj svi delovi baršunasti, stabljika, lišće, cveće. Sve vrste Sinningia rastu u Srednjoj i Južnoj Americi, a većina, poput ove, u južnom Brazilu, u državi Parana.

Njeni srebrni listovi mogu narasti do 15 cm u visinu i 10 cm u širinu, a cveta samo u kasno proleće i rano leto. Nakon toga joj otpadaju listovi i cvetovi i biljka ulazi u fazu mirovanja. Ne brinite, nakon par meseci ponovno počne cvetati i rasti.

Brazilski runolist, Brazilian Edelweiss biljka
foto: Profimedia

Ukoliko se odlučite na kupovinu ove biljke morate znati da joj za njeno održavanje odgovara vlažno tlo koje ne sme biti natopljeno. Voli polusenovita mesta, a ne odgovara joj direktno svetlo.

Ako je zaboravite kojim slučajem zaliti ona može preživeti, ali pazite da je ne isušite u potpunosti. Kada je zalivate pazite da zalivate zemlju, a ne listove.

Brazilski runolist, Brazilian Edelweiss biljka
foto: Profimedia

Dok je u stanju mirovanja bilo bi dobro da zalivanje smanjite ili ga u potpunosti zaustavite na određeni period.

U prirodi je ovoj biljci pretilo izumiranje zbog nekontrolisanog sakupljanja zbog njene lepote lišća i cvetova.

Brazilian Edelweiss (Brazilski runolist) zaista traži minimalno pažnje i održavanja, a svaki dom će ulepšati svojim specifičnim plišanim listovima.

(Kurir.rs/A.M./Talkingplants)

Bonus video:

00:13

NJENO TELO U 7. DECENIJI IZGLEDA BRUTALNO DOBRO: Mirjana Karanović naporno trenira, totalno je zategnuta, a pohvale samo pljušte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track