OSLOBODITE SE KOMARACA UZ POMOĆ OVIH BILJKI: Posadite ih u saksijama, lako se održavaju i prelepo MIRIŠU!
Foto: Profimedia

u stani ili na terasi

OSLOBODITE SE KOMARACA UZ POMOĆ OVIH BILJKI: Posadite ih u saksijama, lako se održavaju i prelepo MIRIŠU!

Žena -

Umesto raznih sprejeva protiv komaraca, koji vam mogu nadražiti kožu, posadite neke korisne biljke u saksije i uživajte u brojnim pogodnostima.

začinsko bilje, stan, cveće
foto: Profimedia

Neven

Cvet nevena je lekovit, bitan je sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu, te pročišćava krvne sudove i relaksira ih.

Neven je veoma koristan i lep cvet. Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Ko ima baštu sa povrćem treba obilno da seje neven, jer odbija i insekte koji napadaju paradajz.

Neven, dakle, treba posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tera i moljce.

Žena, Lavanda
foto: Profimedia

Bosiljak

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja! Zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju kožu.

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon.

Nana

Nana ili menta je takođe koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muve.

Čaj od nane pre spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Smanjuje glavobolju i želudačne tegobe izazvane stresom.

nana, začinsko bilje
foto: Profimedia

Matičnjak

Matičnjak (melisa) rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto.

Matičnjak može uveliko da utiče na kvalitet našeg sna, pa se zato često preporučuje kao prirodni lek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Lekovito Bilje, Matičnjak
foto: Shutter

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:12

SANJA KULIRA, KSENIJA SPAVA, A IVANA NE SILAZI S TELEFONA: Pogledajte šta rade vrele Uraganke pred nastup, evo kako ubijaju tremu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track