DR PERIŠIĆ POKAZAO TEST KAKO DA NA PIJACI PREPOZNATE LAŽNI SIR Uzmite sir u šaku, ako se ponaša ovako od zejtina je, a to nije SVE
Foto: Printscreen/TV Prva, Profimedia

gastrolog

DR PERIŠIĆ POKAZAO TEST KAKO DA NA PIJACI PREPOZNATE LAŽNI SIR Uzmite sir u šaku, ako se ponaša ovako od zejtina je, a to nije SVE

Žena -

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je kako na pijaci da sami otkrio kako da napravimo test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina.

- Naročito je upozorio na meso živine, objasnivši da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

"Nekvalitetna, zapamtite, bela masnoća, to je najgore. Kada vidite belu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači - hranjeno je koncentratom! Ako je bela mast na živini, ne kupujte", rekao je on.

Pre svega po ceni - on mora da bude skuplji. Međutim, dao je još nekoliko smernica kako da prepoznamo koji sir nije pravi.

"Prvi kriterijum je cena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam celom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam proverene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina", rekao je on u Jutarnjem programu Prve TV.

magarci, magarac, Zasavica, sir, magareći sir
foto: RINA

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track