SRBI OBOŽAVAJU OVU JEDNOSTAVNU I JEFTINU HRANU: 13 ukusnih jela koja bude sećanja na DETINJSTVO i bakinu KUHINJU!
Foto: Youtube/My kitchen Tanja, Youtube/Bokina kuhinja

sirotinjski, ali zdravi

SRBI OBOŽAVAJU OVU JEDNOSTAVNU I JEFTINU HRANU: 13 ukusnih jela koja bude sećanja na DETINJSTVO i bakinu KUHINJU!

Žena -

Sve je više ljudi koji zagovaraju povratak korenima, a jedna od stavki je i hrana našeg detinjstva koja je mnogo zdravija od današnje. Neki je zovu i "sirotinjskom" zbog sastojaka, ali to ne isključuje ukus.

Ovo je 13 omiljenih jela koje smo obožavali u detinjstvu, a i dan danas volimo kada kuhinja zamiriše na njih.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

1. Sladak kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.

2. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

3. Hleb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.

4. Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

Krompir
foto: Profimedia

5. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

6. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

8. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Klot pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.

9. Prženice

Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

Prženice
foto: Profimedia

10. Krompir čorba

Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.

11. Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

12. Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

13. Pita zalivača

Ništa jednostavnije - poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom.

Supa, Čorba
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Blic Žena)

Bonus video:

00:20

ĆERKA GOCE TRŽAN IZRASLA U PRAVU LEPOTICU! Pevačica je Lanu dobila sa Ivanom Marinkovićem, a ona Rašu gleda kao OCA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja