DOBILA JE RETKU BOLEST KOJOJ NEMA LEKA: Gubi vid i ne može da ustane od umora, evo o čemu se radi i kako je povezano sa TUMOROM
Foto: Instagram

tužna priča

DOBILA JE RETKU BOLEST KOJOJ NEMA LEKA: Gubi vid i ne može da ustane od umora, evo o čemu se radi i kako je povezano sa TUMOROM

Žena -

Lekari su joj dijagnostikovali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju (IIH), stanje koje se javlja kad visoki krvni pritisak oko mozga izaziva probleme kakve stvara i tumor na mozgu.

Kimberli Kim Slejter (30) iz Bristola u Velikoj Britaniji polako postaje slepa, a većinu dana provodi u krevetu, jer se oseća vrlo iscrpljeno. U decembru 2019. godine le su joj dijagnostikovali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju (IIH), stanje koje se javlja kad visoki krvni pritisak ko mozga izaziva probleme nalik onima koje stvara tumor.

Dijagnozu su joj postavili šest meseci nakon pojave simptoma koji uključujući glavobolju i izobličenje vida. Ova bolest pogađa jednog čoveka na njih 100.000, uzrok nije poznat i nema leka.

- Svaki dan su mi se javljale glavobolje nalik migreni zbog kojih sam imala vrtoglavice, mučnine i osećala sam se emocionalno iscrpljeno. Bol je bila iscrpljujuća i često sam bila zbunjena, nisam mogla pravilno da govorim i zaboravljala sam stvari zbog neke sumaglice u mozgu - ispričala je.

- Moj dečko Liam uselio se kod mene i radio gotovo sve, od kuvanja do čišćenja. Čak mi je pomagao u kupatilu u posebno lošim danima - dodala je.

Kim ima simptome kao da ima tumor na mozgu, kao što je nakupljanje tečnosti koja uzrokuje glavobolje i vrtoglavice, ali na skeniranju se ne vidi nikakva izraslina.

- Mama i ja ćutke smo hodale do bolnice dok ja nisam prekinula tu tišinu i rekla: "Traže tumor na mozgu, zar ne?". Moja mama je iskrena žena pa je iskreno odgovorila: "Da". Dok smo čekale rezultate zbijale smo šale, neki crni humor, kako bismo skrenule misli sa stvarnosti - ispričala je.

- Nisam znala kakvi će biti rezultati. Razmišljala sam o svim ljudima koji su mi u životu važni i stvarima koje su bile bitne, a u isto vreme sam se pitala šta će se sve promeniti nakon tog dana. Laknulo mi je što su nalazi pokazali da to nije tumor, ali sam se osećala jako iscrpljeno - nastavila je i dodala da je na putu do kuće guglala o idiopatskoj intrakranijalnoj hipertenziji i shvatila da ishod njene bolesti ne izgleda sjajno.

- Čitala sam iskustva o ljudima koji su izgubili vid ili zauvek živeli u bolovima. Čak sam u narednim mesecima razmišljala kako bi bilo bolje da je to tumor, jer bi ga mogli samo izrezati i baciti. Tumor bi bilo lakše razumeti, i meni i svim ostalima oko mene. Ovo je jednostavno toliko neizvesno i ne znam šta može značiti za moju budućnost - rekla je.

Nakon magnetske rezonance i lumbalne punkcije, Kim je dobila i službenu dijagnozu. Nažalost, bolest je ozbiljno uticala na njen vid, a otkako joj su joj rekli o čemu se tačno radi, vid joj se još više pogoršao.

U međuvremenu je Kim potražila mišljenje još jednog lekara koji joj je objasnio da postoji povezanost između debljine i IIH-a. Savetovao joj je da smrša, ali zbog njene duge istorije poremećaja ishrane, to je samo uzrokovalo dodatne probleme, rekla je.

- Svaki dan brinem zbog vida, ali osećam se kao da sam zaglavila u izboru između vida i mentalnog zdravlja. Radije bih završila slepa nego da me poremećaj ishrane gurne u samoubistvo - rekla je i priznala kako strahuje da će joj lekari uskratiti tretmane jer nije smršala.

Trenutno je kući u krevetu, retko viđa prijatelje i razmišlja šta i kako dalje. Liam se brine o njoj, a ona će mu zauvek biti zahvalna na tome.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:50

PODMEĆU NOGE, OSEĆA SE SUJETA! Mirza Selimović PROGOVORIO o SVAĐI sa kolegama: Sve sam osetio na SVOJOJ KOŽI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track