5 ZLATNIH PRAVILA KAKO DA SE NE UGOJITE TOKOM ZIME: Nutricionisti otkrili u čemu je caka, baš je jednostavno!
Foto: Profimedia

saveti zlata vredni

5 ZLATNIH PRAVILA KAKO DA SE NE UGOJITE TOKOM ZIME: Nutricionisti otkrili u čemu je caka, baš je jednostavno!

Žena -

Stigao je oktobar, vreme je zahladnelo, i mnogi od nas već strahuju od toga da li će dobiti koji kilogram tokom zimskih meseci.

pica, dijeta
foto: Profimedia

Manje fizičke aktivnosti, a "višak" zimskih specijaliteta posebno tokom sezone praznika i slava često dovode do zimskog gojenja. Evo pet odgovora na pitanje kako da se ne ugojite tokom zime piše Mondo.

Izađite napolje!

Stres zbog dolaska zime koji može dovesti do sezonsko afektivnog poremećaja ili takozvane "zimske depresije", sve to će se nagomilati i nateraće nas da potražimo utehu u hrani.

"Ako ste pod stresom, smeta vam hladno vreme, volite slatko i radujete se praznicima, kandidat ste za zimsko gojenje. Zato je važnije nego ikada da se krećete. Makar to bilo i samo desetak minuta dnevno jer je vreme hladno, imaće blagotvorno dejstvo", rekla je nutricionistkinja Lora Burak.

"Zdrava ishrana i zdrav životni stil ne zasnivaju se na izbegavanju naših omiljenih stvari, već o balansiranju 'lošijih' navika uvođenjem zdravih", rekla je ona.

setnja
foto: Shutterstock

Grickajte zdravo!

Nemojte jesti čips, grisine, slano i masno, već jedite orašaste plodove, voće, povrće i semenke. Burakova preporučuje i humus kao odličan izvor proteina i vlakana, jača čak i imunitet.

Kuvajte!

Kuvanje kod kuće daje nam kontrolu nad namirnicama, smanjuje broj unetih aditiva, i omogućava nam da se posvetimo pripremi obroka kao i samom konzumiranju.

Hrana iz dostave često je puna masti, soli i aditiva zbog čega je domaća hrana najbolji izbor. Slobodno se počastite nečim što volite, pripremite ga s ljubavlju i pažnjom i uživajte u omiljenoj hrani.

"Varajte", ali pametno!

Svako od nas će, bio na rigoroznoj dijeti ili ne, ponekad osetiti strašnu želju za slatkišima, omiljenim kolačima, grickalicama... Nemojte to sebi zabraniti, kaže nutricionistkinja.

Dijeta
foto: Profimedia

"Uživajte u omiljenoj hrani koja na dijeti nije dozvoljena. Trik je u tome da to isplanirate! Kada idete u nabavku za naredne dane, isplanirajte kada ćete jesti neki omiljeni slatkiš, kupite ograničenu količinu i tretirajte to kao pravi mali praznik", navodi ona.

Povećajte unos vlakana!

Čak i ako jedete lošu, masnu, previše slanu ili brzu hranu, možete napraviti ravnotežu tako što ćete uneti mnogo vlakana.

"Vlakna zasićuju, daju duži osećaj punog stomaka, a blagotvorna su za varenje. Pomažu i ubrzavaju prolazak hrane kroz naš sistem i čiste ga od štetnih supstanci", navodi dijetetičarka Kim Rouz.

dijeta, mršavljenje, kilogrami, bundeva
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:29

EMOTIVNO DO SRŽI! Sloboda i Dragana Mićalović plakale usred restorana, razlog tera SUZE na oči, slama i najtvrđa srca! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track