Najnovije vesti

DANAS JE SVETSKI DAN BEZ BRUSHALTERA: Žene širom sveta objavljuju fotke bez grudnjaka, a iza svega se krije MOĆNA PORUKA! (FOTO)
Foto: Profimedia

važno je!

DANAS JE SVETSKI DAN BEZ BRUSHALTERA: Žene širom sveta objavljuju fotke bez grudnjaka, a iza svega se krije MOĆNA PORUKA! (FOTO)

Žena

Svetski dan bez grudnjaka obeležava se svakog 13. oktobra od 2011. godine. Iako zvuči simpatično, ovaj dan osmišljen je zbog ozbiljnih razloga, a to je podizanje svesti o raku dojke.

Naime, mesec oktobar posvećen podizanju svesti o važnosti samopregleda dojki, ranom otkrivanju raka dojke, važnosti prepoznavanja simptomja, kao i važnosti redovnih odlazaka kod ginekologa

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

brushalter
foto: Profimedia

Samopregled dojke

1. faza: U kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

2. faza: Pred ogledalom

Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

3. faza: Pred ogledalom

Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

4.faza: Ležeći položaj

Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

5.faza: Ležeći položaj

Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

5.faza: Ležeći položaj

Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru, navodi se na sajtu Instituta za onkologiju Vojvodine.

Grudnjaci

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

Danas je dan kada se slavi nenošenje grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živele bez "te krpice", ali društvene norme im to ne dozvoljavaju.

Osim osjećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osjeća samopouzdanja.

Takođe, grudi su zapravo manje obešene ako nisu većinu vremena upakovane u grudnjak. Stručnjaci kažu kako je pogrešno verovanje da će se grudi obesiti bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati jer neće imati veštaki stvorenu potporu.

Brushalter, Grudnjak, Grudi, Leđa, Veš
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

IMAĆEŠ TI MENI PONOVO 180 KG! Barbara mu spremila ekstra KLOPU, on navalio ko MEĆAVA i ne može da stane (VIDEO)
00:55

IMAĆEŠ TI MENI PONOVO 180 KG! Barbara mu spremila ekstra KLOPU, on navalio ko MEĆAVA i ne može da stane (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja