RAZDRMAJTE SE! Postoji 5 jednostavnih načina za podizanje energije, bitno je kako vam POČINJE DAN!
Foto: Profimedia

PRIMENITE

RAZDRMAJTE SE! Postoji 5 jednostavnih načina za podizanje energije, bitno je kako vam POČINJE DAN!

Žena -

Odspavali ste preporučenih sedam-osam sati, ali se budite umorniji nego što ste legli. Lenji i bez energije odlazite na posao, isto tako ga obavljate i sanjate odlazak u krevet. Ovo je tipična priča većine modernih ljudi

U jesen i zimu su nam za ovakvo stanje krivi hladnoća, manjak sunca, kiša, u proleće nagle promene vremena, a u leto omamljujuće vrtoglavo visoke temperature. Iako vremenske prilike dokazano utiču na raspoloženje, ipak postoje i drugi faktori od kojih zavisi nivo vaše energije, a na koje, za razliku od vremenskih prilika, možete da utičete.

Pazite kako započinjete dan!

Ako odmah nakon buđenja pojedete tešku i masnu hranu, zagarantovali ste sebi umor i loše raspoloženje. Teška hrana zahteva veliku količinu energije za varenje, pa organizam ne može da je usmeri na druge aktivnosti. Ako na to dodate kafu sa šećerom, na trenutak će vam se učiniti da ste puni elana, ali ćete isto tako vrlo brzo zbog naglog skoka i pada šećera u krvi osetiti i nagli pad životne energije. Organizam u ranim jutarnjim satima prirodno obavlja samodetoksikaciju. Da pospešite ovaj proces čišćenja, potrebno je da nakon buđenja popijete čašu mlake vode s limunom i kašičicom meda ili neki biljni čaj bez šećera. Nakon toga, u miru i tišini možete da pojedete porciju svežeg voća. Vitamini i minerali iz voća najbolje se apsorbuju u jutarnjim satima, kada vam je želudac prazan, a zahvaljujući prirodnim šećerima iz voća osetićete neverovatan priliv energije. Nećete pogrešiti ni ako dan započnete sveže isceđenim sokom od voća ili kombinacije voća i povrća.

Udahnite svež vazduh

Stručnjaci ističu da je boravak na svežem vazduhu bolji lek od bilo kog sedativa i antidepresiva. Sunce podiže nivo serotonina, hormona sreće, a smanjuje nivo melatonina, hormona koji izaziva pospanost, pa se savetuje svakodnevno izlaganje njegovim zracima. Dakle, koliko god da ste umorni nakon posla, umesto gledanja televizora izaberite šetnju sa dobrim društvom, sigurno će vam mnogo više prijati od zračenja TV ekrana.

Priroda, Smeh, Vazduh, Zima, Društvo
foto: Profimedija

Pijte dovoljno vode

Kako biste imali dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, potrebno je da popijete oko 1,5 litara vode dnevno. Stručnjaci su zaključili da prvi signal dehidratacije zapravo nije žeđ, već umor. Zato ujutru, nakon buđenja, popijte dovoljno vode, ceđenih sokova ili čajeva, a tokom dana vodu pijte dvadeset minuta pre obroka, a nikako ne za vreme i nakon jela.

voda
foto: Shutterstock

Nemojte večerati kasno

Šteta od kasnog konzumiranja hrane je višestruka, a loš san i manjak energije samo su jedna od mogućih posledica. U principu, nakon pet-šest sati posle podne u organizam ne bi trebalo unositi ništa od "konkretne" hrane. Ako ste zavisnik od kasnih obroka, biće vam potreban trening, ali ćete vrlo brzo osetiti blagodet svoje nove navike. Pre spavanja možete popiti čaj od nane, matičnjaka ili bosiljka, koji će vam pomoći da se još bolje opustite i odmorite.

Lezite pre ponoći

Stručnjaci ističu da je svaki minut sna pre ponoći važniji od višečasovnog spavanja nakon polovine noći. Zato se potrudite da legnete oko deset-jedanaest, sigurno ćete biti odmorniji i raspoloženiji kada vam u šest ujutro zazvoni budilnik. To što ste večerali ranije i popili neki čaj za umirenje pre odlaska na počinak, pomoći će vam da lakše utonete u san pre svog uobičajenog termina za spavanje.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

(Foto: Profimedia)

01:32

ZAŠTO SMO DEPRESIVNI TOKOM PRAZNIKA? Stručnjak OTKRIVA kako da se izborimo s CRNIM MISLIMA u ovom periodu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja