AUTISTIČNA DEVOJKA REAGOVALA KAO MUNJA: Uradila herojsku stvar i spasila ŽIVOT jednoj ženi, čak je i nagradili!
Foto: Printscreen/CNN

mlada heroina

AUTISTIČNA DEVOJKA REAGOVALA KAO MUNJA: Uradila herojsku stvar i spasila ŽIVOT jednoj ženi, čak je i nagradili!

Žena -

Sidni Rali (15) je započela svoju subotnju smenu u lancu restorana brze hrane u mestu Iden Preri, kod američkog Mineapolisa, a završila je kao heroina.

Sidni radi u ovom lokalu oko sedam meseci, a CNN opisuje kako je smena počela potpuno rutinski. "Dan je bio uglavnom normalan - kuvanje kafe, pića, gužva za ručak, sve je bilo normalno" rekla je.

Sidni Rali
foto: Printscreen/CNN

Nakon što je mušteriji na drajv-tru (prozoričić gde zaposleni u lokalu daju hranu mušterijama), dala deo hrane, Sidni joj je kroz prozor rekla da je ostatak na putu. Međutim, primetila je da se žena guši nagetom odnosno komadom piletine.

"Kašljala je kao luda, a primetila sam da se guši. Njena ćerka je bila na suvozačevom mestu i izgledala je izbezumljeno. Odmah sam znala: "O, ne, ona se guši", opisuje Sidni.

Hrabra 15-godišnjakinja je brzo reagovala - rekla je menadžeru poslovnice i ženinoj ćerki da nazovu hitnu dok je ona brzo izletela van kako bi pomogla ženi.

Sidni je za CNN rekla da je sa 11 godina išla na kurs za dadilje Crvenog krsta, gde je naučila Hajmlihov zahvat i "odmah se prisetila čitave obuke".

Sidni Rali
foto: Printscreen/CNN

Ipak, zahvat koji je izvodila 15-godišnja devojka na odrasloj ženi nije uspeo iz prve pa je Sidni pozvala posmatrača u pomoć.

"Radili smo zajedno i uspeli smo uspešno da izbacimo hranu iz njenog grla", kaže Sidni.

Žena je bila u šoku, ali i vrlo zahvalna devojci.

Dvojica službenika Policijske uprave Idn Prerija su stigli na lice mesta kako bi proverili ženu, a tinejdžerki su dali nagradu.

"Rekli su: 'Čestitam, spasila si život, ti si heroina", kaže Sidni. Dali su joj 100 dolara iz fonda koji koriste za ljude koji dobro rade u zajednici.

Ovo je bio prvi put da je morala izvesti manevar, ali je znala koliko je to ozbiljno i da uvek mora biti pripravna.

Na putu do Mekdonaldsa su bili i njeni roditelji, Tom i Stefani. Krenuli su da pokupe ćerku na kraju njene smene i nisu imali pojma što se dogodilo. Kako su se približavali, pretrnuli su od straha.

"Tamo su bila kola hitne pomoći i policijski auto, a ja sam pogledao svoju ženu i rekao: 'Molim vas, recite mi da to nije za Sidni", rekao je Tom. Ubrzo je usledilo olakšanje.

"Sidni je samo sedela napolju i čekala da je pokupimo. Kazala je samo: 'E, znate li šta se danas dogodilo..."

Tom je takođe rekao da je Sidni dijagnostikovan autizam kad je bila mlađa.

Autizam je spektar stanja obeleženih izazovima u komunikaciji i društvenim veštinama. "Uvek smo se brinuli da će to biti izazov za nju, a rezultat je bio dijametralno suprotan", rekao je Tom.

Sidni Rali
foto: Printscreen/CNN

"To je zapravo bio blagoslov u ovom trenutku. Sve stvari o kojima smo brinuli nikada se nisu dogodile."

I njen poslodavac prepoznaje koliko su njeni postupci bili važni.

"Neverovatno smo ponosni na Sidni i njene brze, herojske akcije tokom vikenda kako bi pomogla jednom od naših cenjenih kupaca", kaže menadžer Pol Ostergard.

"Sidni uistinu personifikuje ono što znači biti heroj i neverovatno smo srećni što je imamo kao vrlo cenjenog člana posade u našem restoranu Iden Preri. Uzbuđeni smo što vidimo sva zaslužena priznanja koja je dobila od zajednice i nastavićemo da slavimo njene hrabre napore gde je doslovno skočila kroz prozor kako bi pružila pomoć klijentima u pomoć."

(Kurir.rs/A.M./CNN)

Bonus video:

09:51

Neverne bebe uskoro izdaju novi album! Povratak rokera na velika vrata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track