AKO STE PAMETNI, JEŠĆETE GA I SA VOĆEM! Otkrijte zašto je domaći senf ELIKSIR ŽIVOTA i kako može da vam POMOGNE (RECEPT)
Foto: Profimedia

napravite vitaminsku bombu

AKO STE PAMETNI, JEŠĆETE GA I SA VOĆEM! Otkrijte zašto je domaći senf ELIKSIR ŽIVOTA i kako može da vam POMOGNE (RECEPT)

Žena -

Antivirusna i antimikrobna svojstva gorčice (slačice), od koje se pravi naš omiljeni gusti začin uz dodatak vode i sirćeta, procenjena su još pre mnogo vekova. Koristila se kao lek jer je uspešno terala bolest iz organizma. Kasnije je otkriveno i da uklanja toksine.

Ako vam je hladno, ili imate temperaturu, senf će vas zagrejati, a grozniću će oterati tako što će vas dobro preznojiti. Pomaže i kod drugih tegoba, pa bi trebalo često da ga koristite, savet je dr Mariat Muhine, dijetologa i nutricioniste.

žena, Prehlada, kijavica
foto: Shutterstock

Senf olakšava apsorpciju teške hrane i smanjuje nivo lošeg holesterola koji začepljuje naše krvne sudove stvarajući plakove i uzrokujoći srčane i moždane udare.

Veruje se i da u senfu, kao i u ribi, ima mnogo supstanci koje podmlađuju krvne sudove očiju. Zato se u Italiji rado jede - senf se svakodnevno kombinuje i sa raznim voćem!

Voće, Voćna Salata, Voćni Kup

Kod teške prehlade i kašlja Rusi stavljaju obloge ili flastere sa senfom na leđa ili grudi, u njihovoj narodnoj medicini se koriste i kako bi stimulisali imuni sistem. Takođe se veruje da senf može da izleči probleme na koži i zaštiti je od preranog strarenja jer sadrži veliku količinu antioksidanata. Zelenu salatu sa senfom začinjenu uljem od gorčice svi jedu, nazivaju je vitaminskom bombom.

Lice, koža
foto: Profimedia

Treba ipak da znate da kupovni, moderni "praškasti" senfovi ne mogu da se pohvale tako snažnim efektom, zato je najbolje da ga sami napravite:

DOMAĆI SENF

SASTOJCI:

1 šolja semena gorčice

1 šolja jabukovog sirćeta (voćno sirće, sok limuna, belo vino)

1 šolja piva

1 mala kašika ljute začinske paprike

so, biber

senf
foto: profimedia

PRIPREMA:

1. Stavite u teglu seme gorčice i prelijte sirćetom, pivom, sokom limuna ili belim vinom. Teglu zatvorite i ostavite da odstoji jedan dan da seme nabubri i omekša.

2. Kad seme nabubri, sameljite ga u blenderu onoliko sitno koliko želite.

3. Začinite smesu solju, biberom i ljutom začinskom paprikom po želji. Ko ne podnosi ljuto, može da koristi slatku mlevenu papriku. U domaći senf možete da dodate i sveže narendan ren ili začinsko bilje po želji.

4. Pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dana u frižideru - što duže odstoji (5 – 6 dana), imaće jači miris.

senf
foto: Profimedia

Ne treba da smetnete s uma da eliksir života ipak ne može svako da koristi, posebno ne osobe koje imaju načete bubrege, pesak i kamenčiće u urinarnom traktu. Listovi gorčice sadrže veliku količinu oksalata, čiji višak dovodi do stvaranja kamena u bubrezima i u žučnim putevima.

Kurir.rs/ Lentachel.ru/B.M.

Bonus video:

01:43

Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track