JEDNOSTAVNI SAVETI KOJI VAM MOGU BITI OD POMOĆI: Evo kako da ublažite VRTOGLAVICU na prirodan način!
Foto: Profimedia

isprobajte

JEDNOSTAVNI SAVETI KOJI VAM MOGU BITI OD POMOĆI: Evo kako da ublažite VRTOGLAVICU na prirodan način!

Žena -

Vrtoglavica nije bolest, već simptom koji upućuje na poremećaj rada centra za ravnotežu. Može trajati nekoliko minuta, nekoliko sati, ali i više dana. Okidač za pojavu vrtoglavice može biti naglo ustajanje iz ležećeg položaja, nagli pokreti glavom, anemija, dehidracija i niski krvni pritisak.

Vrtoglavica
foto: Profimedia

U nekim slučajevima može biti i indikator nekih ozbiljnijih problema, poput povrede glave i vrata, moždanog udara ili tumora na mozgu. Ako je vrtoglavica popraćena simptomima poput pritiska u prsima, jake glavobolje, mučnine ili problema s govorom, obavezno se obratite lekaru.

Ako vas iznenadi vrtoglavica i osećaj mučnine kojim je popraćena, možete posegnuti za prirodnim lekovima koji će ublažiti vaše tegobe. Otkrivamo vam neke od prirodnih pomagača kod ovog neugodnog stanja.

Čaj od đumbira

đumbir, čaj
foto: Shutterstock

Ovaj popularni zimski napitak ublažava mučninu i oporavlja ceo organizam, a odlično pomaže i kod vrtoglavice. U vruću vodu dodajte komadić svežeg đumbira, pa ostavite 5 minuta poklopljeno. Ako ne volite ukus samog đumbira, ublažite ga kašičicom meda. Pijte dnevno po dve šolje ovog superzdravog napitka.

Mleko s bademima

Badem, Bademi
foto: Thinkstock

Bademi sadrže vitamine B i E, antioksidanse koji pomažu kod mučnine i vrtoglavice. U filtriranu vodu stavite nekoliko badema da se natope tokom noći. Sutradan ih izmiksirajte zajedno sa šoljicom mleka pa popijte. Ako izbegavate kravlje mleko, zamenite ga biljnim mlekom prema vašem izboru.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C
foto: Profimedia

Namirnice koje pomažu kod vrtoglavice svakako su one koje obiluju antioksidansima. Zato, što češće jedite zeleno lisnato povrće, sveže voće, poput avokada i banana, pa obroke upotpunite zdravim masnoćama, poput maslinovog i kokosovog ulja. Takođe, konzumirajte voće i povrće bogato vitaminom C, poput citrusa, jagoda, paprika i kivija.

Hidratacija organizma

Voda
foto: Profimedia

Čak i blaga dehidracija može dovesti do promena u krvnom pritisku i vrtoglavice. Kako biste sprečili to stanje, važno je da u svoj organizam unesete dovoljne količine tečnosti. Pijte što više filtrirane vode i čajeva. Izbegavajte alkohol kao i zaslađene i gazirane napitke, jer oni mogu pogoršati vrtoglavicu.

(Kurir.rs)

02:45

KRIZA SVESTI KAO SIMPROM KORONAVIRUSA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track