NE DOZVOLITE DA VAM MOZAK OSTARI! Postoji najbolja namirnica protiv demencije koju retko jedemo JER NIJE JEFTINA!
Foto: Pixabay

brinimo o sebi

NE DOZVOLITE DA VAM MOZAK OSTARI! Postoji najbolja namirnica protiv demencije koju retko jedemo JER NIJE JEFTINA!

Žena -

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promena koju možemo da uradimo? U ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.

Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete da se setite nekih detalja. Nemojte da se uplašite, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promene u pamćenju.

Demencija
foto: Pixabay

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Demencija
foto: Pixabay

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcionisanje mozga. Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.

Demencija
foto: Pixabay

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Kurir.rs/Živim.hr/Lj.J.

Bonus video:

02:13

NOVOSAĐANKA KOJA JE POSTIGLA ČUDO U POTERI ZA KURIR TELEVIZIJU: Mozak mora da se trenira! Ne može se samo sedeti kod kuće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track