AVOKADO, VOĆE KOJE MORATE DA VOLITE: Znamo da je skup, ali njegove mnogobrojne zdravstvene prednosti su vredne svakog DINARA!
Foto: Profimedia

SUPER HRANA

AVOKADO, VOĆE KOJE MORATE DA VOLITE: Znamo da je skup, ali njegove mnogobrojne zdravstvene prednosti su vredne svakog DINARA!

Žena -

Avokado, poznat još kao aligatroska kruška, je tropsko voće koje izgledom upravo i podseća na krušku, zelene je boje, dok je tekstura slična namazu.

U 100 grama ima 160 kalorija, bogat je izvor vitamina A, D, B12 i C, kao i kalijuma i kalcijuma. Ulje avokada može se nazvati „omekšivačem kože", pa se može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa. S obzirom da sadrži dosta masnoće, savetuje se da ga koristite uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvori masnoće, a za smanjivanje rizika od ostereoporoze, možete ga izgnječiti i dodati jogurtu ili nemasnom siru.

Bogat Kalijumom Iako je banana postala poznata kao sinonim za kalijum, jer se u 100 grama banane može pronaći 10 odsto preporučene dnevne količine, u 100 grama avokada se nalazi 14 odsto. Unos preporučene dnevne količine kalijuma važan je za smanjivanje krvnog pritiska, a samim tim se smanjuje i rizik od srčanog udara.

Recept, Avokado
foto: Shutter

Sadrži zdrave masti Kao što je već spomenuto, avokado je voće prepuno masnoća, čak 77 odsto kalorija iz njega upravo su masnoće. Ali, radi se o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske i jedne od najzdravijih vrsta ishrane poznate svetu.

Smanjuje rizik od srčanjih oboljnja Avokado može da smanji nivo triglicerida i holesterola, što znači da može da smanji rizik od raznih srčanih oboljenja. Čak je osam istraživanja dokazalo kako upravo kod ovih oboljenja avokado deluje preventivno kao i da drastično smanjuje nivo lošeg holesterola, dok povećava nivo dobrog holesterola, HDL-a, do 11 odsto, a da smanjuje trigliceride do čak 20 odsto.

srce, Doktor
foto: Shutterstock

Povećava apsorpciju drugih nutijenata Jedno istraživanje pokazalo je da ulje avokada i avokado pomažu telu da bolje i više apsorbuje nutrijente drugog voća i povrća. Odnosno da dodavanje avokada ili ulja salatama i salsama znači da se povećava apsorpcija antioksidanasa, primarno karotenoida, fitonutrijenta. Namirnice koje sadrže karotenoid su najčešće narandžaste i zelene boje, a imaju pozitivan uticaj na zdravlje očiju.

avokado
foto: Shutterstock

Izvor vlakana Avokado je bogat izvor dijetalnih vlakana koja mogu pomoći u mršavljenju, a takođe utiču na nivo šećera u krvi. U 100 grama avokada nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 odsto preporučenje dnevne količine.

(Kuriri.rs)

Bonus video:

01:07

IMA NADE ZA SRPSKU MLADOST! Studenti medicine pripremili novogodišnje paketiće deci sa KiM (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track