OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Višak masne kiseline OMEGA 6 budi u telu upale! Evo KAKO da ga IZBEGNETE (RECEPT)
Foto: Promo

Ima leka

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Višak masne kiseline OMEGA 6 budi u telu upale! Evo KAKO da ga IZBEGNETE (RECEPT)

Žena -

Među našim stanovništvom se značajno povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i mesa, pa se u oganizam unosi čak dvadeset puta više masne kiseline omega - 6 nego omega - 3. Upravo ova neravnoteža deluje inflamatorno – razlog je što vas muče upale!

prženje u ulju, ulje
foto: Shutterstock

Preporučen odnos omega - 6 i omega - 3 masnih kiselina je 4:1 ili manje. Nažalost, moderna ishrana ume da dotera ovaj odnos i do nezamislivih 50:1, što može da bude veoma štetno po zdravlje.

Naš organizam ovu masnu kiselinu najčešće koristi za proizvodnju energije i očuvanje imuniteta. Ali u slučaju neravnoteže esencijalnih masnih kiselina, arahidonska kiselina, inače dobra kada su u pitanju anaerobni metabolizam i obnavljanje mišićnih tkiva, taloži se u našem organizmu i može da prouzrokuje upale i bolove.

Reuma, koleno, NO DOL GEL, Zglobovi
foto: Shuterstock

Prekomeran unos putem hrane podstiče nastanak i razvoj reumatizma, a zbog viška omega - 6 i krv počinje da se zgrušava, nastaju ugrušci koji dovode do začepljenja vena.

Preporučuje se izbegavanje namirnica koje sadrže ovu kiselinu. Smanjite unos suncokretovog ulja, margarina i nekih mesa. Za razliku od svinjskog mesa, pileće i ćureće meso sadrže upola manje ove kiseline, pa se preporučuje njihovo konzumiranje. Uostalom, znate i sami, bakina pileća supica je lek za mnoge bolesti. Ujedno izbegavajte iznutrice, skrob i šećer, koji takođe imaju svoju ulogu u stvaranju zapaljenskih procesa.

krastavac
foto: Profimedia

Glavni na vašem meniju treba da budu voće i povrće, orasi, pirinač. Voća i povrća već ima iz plastenika, uskoro će na naše pijace i oni „pravi“ proizvodi, iz baste. Rizik od nastanka reume ćete smanjiti konzumiranjem svežeg krastavca, sa korom. Dobro krastavac operate i – navalite!

Ovo takođe može da vam pomogne:

Čaj od šipka

Snižava nivo slobodnih radikala i upalne procese u organizmu, čime sprečava progresiju reumatskih bolesti.

Neven, Majčina Dušica, Nana, šipak
foto: Shutterstock

Zato uzmite šaku šipka ubacite u 1,5 l ključale vode, kuvajte dva do tri minuta na tihoj vatri, poklopite, a posle 1 h procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Bela vrba

Salicilin, koji sadrži bela vrba, ima dejstvo slično aspirinu. Kašiku samlevene kore i dve kašile listova bele vrbe prelijte s pola litra ključale vode. Procedite čaj, napravite obloge i stavite na bolna mesta. Daje dugoročne rezultate.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

03:06

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track