ŽELIM DA VRATIM DEVOJAČKO PREZIME, ALI SE PLAŠIM ĆERKINE REAKCIJE: Samohrana majka ima veliku dilemu, a OVO joj je jedino rešenje
Foto: Profimedia

PROPAO BRAK

ŽELIM DA VRATIM DEVOJAČKO PREZIME, ALI SE PLAŠIM ĆERKINE REAKCIJE: Samohrana majka ima veliku dilemu, a OVO joj je jedino rešenje

Žena -

Iako smo već davno zagazili u 21. vek, neke stare društvene konvencije i dalje prkose vremenu, a jedna od njih je običaj da žena uzima muževljevo prezime stupanjem u brak i to prezime, naravno, nose i njihova deca.

Bez obzira na izuzetke, većina se ipak i dalje odlučuje za ovo nepisano pravilo.

Jedna majka požalila se upravo zbog te odluke.

bebe, deca, bolnica, dete, majka, doktor
foto: Profimedia

"Nisam o tome tako razmišljala pre 15 godina. Mnoge su stvari tada bile drugačije. Želela sam pokazati malo jedinstva tako što sam uzela prezime svog muža i osigurala da ga ima i moja kći", objasnila je žena, i nastavila:

"Da, prihvatila sam konvencionalno razmišljanje iako danas mnoge žene u braku ne uzimaju prezimena svojih muževa, neke imaju dva prezimena, a neki muškarci čak uzimaju prezimena svojih žena. A još ređe je dete dobijalo samo majčino prezime. Volela bih da sam tada razmišljala o tome", kaže ona.

Dve i po godine kasnije ostavila je muža

"Sve što sam tada mislila jeste da želim isto prezime kao moja kći. To je glavni razlog zašto sam zadržala prezime svog bivšeg muža – kako bi ono bilo isto kao prezime moje kćeri."

majka i ćerka
foto: Profimedia

Objasnila je da ne voli da je oslovljavaju njegovim prezimenom jer se više ne oseća kao osoba koja je bila kad se udala za njega.

"Bio je to srećan brak, dok nije prestao biti srećan. A kad je bilo loše, bilo je loše. Stvari su se završile pre više od deset godina, ali kraj je bio traumatičan i ostao je u meni."

Želi da vrati devojačko prezime

Nedavno je počela raditi na novom poslu i iako većina smatra da se već mogla naviknuti, smeta joj kad mora koristiti svoje ime i prezime za sve stvari vezane uz posao. Prošlo je više od deset godina od njenog razvoda, ali ona se i dalje oseća loše.

krevet, žena, tužna
foto: Profimedia

"Zanimljivo je da se ne osećam uznemireno kada koristim ili vidim prezime u imenu svoje kćeri. Čini mi se da se nekako mogu odvojiti od toga. Ili sam racionalnija i shvatam da sam joj dala prezime koje je tada bilo moje. Mislim da moju ćerku uopšte nije briga kako se ona preziva", zaključuje ona.

Nada se da ćerko koja je sad tinejdžerka neće biti važno ako ona vrati svoje devojačko prezime jer je sad već velika i mogla bi to razumeti, prenosi "Kidspot". Ipak, još nije s njom razgovarala i brine oko toga hoće li ih to udaljiti.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

08:00

SVAKI 4 BRAK U SRBIJI ZAVRŠI SE RAZVODOM, PREVARA GLAVNI UZROK: Stručnjak objasnio kako vara žena, a kako muškarac RAZLIKA OGROMNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track