VAŠE TELO STALNO ŠALJE PORUKE: OVO mogu da budu ZNACI OZBILJNIH OBOLJENJA, a vi na njih uopšte NE OBRAĆATE PAŽNJU!
Foto: Profimedia

Dozovite se pameti

VAŠE TELO STALNO ŠALJE PORUKE: OVO mogu da budu ZNACI OZBILJNIH OBOLJENJA, a vi na njih uopšte NE OBRAĆATE PAŽNJU!

Žena -

Da li više ne možete da dohvatite najvišu policu u kuhinji? Da li vam smetaju farovi noću? Možda vaše telo želi nešto da vam kaže, a vi ga ne slušate i pravite veliku grešku!

Shutterstock, Zapanjena

Lekari tvrde da svaka mala promena u našem ponašanju i mogućnosti da obavimo stvari koje su deo svakodnevice, mogu da budu znak koji ukazuje na ozbiljniji zdravstveni problem.

Pogledajte šta vaše telo možda želi da vam poruči i otiđite na pregled dok još možete da se izlečite:

1) NE MOŽETE DA DOHVATITE NAJVIŠU POLICU

Ako vam se odjednom čini da vam je gornja polica previsoko, ovo može da bude znak da ste oboleli od osteoporoze. Ovo oboljenje izaziva istanjivanje kostiju i samim tim oboleli gubi na visini. Normalno je da se svake decenije, od 40 godine, gubi oko jedan centimetar visine, ali ako se na visini gubi mnogo više, onda bi trebalo da se uzrok proveri.

leđa, bolovi, Hangar, kičma, Prometz
foto: Promo

Naravno, da biste sprečili formiranje i ozbiljnije posledice od osteoporoze, prestanite da pušite i unosite višak kalcijuma u organizam.

2) OSTAJETE BEZ DAHA IAKO LEŽITE

Kada ostajete bez daha u ležećem položaju, to može da ukaže na srčane probleme. Ortopnea, odnosno potreba da sedite uspravno da bi se nadisali, dešava se kada srce ne pumpa dovoljno dobro krv, pa ona počinje da se gomila u srcu i u plućima, a to se češće dešava ljudima koji se ne bave fizičkim aktivnostima.

Upala, Doktor, Pluća, Pacijent
foto: Shutterstock

Ostajanje bez daha se događa i kada tečnost, koja se gomila u nogama tokom dana, počinje da se pomera i takođe gomila u plućima. Ako vam se ovo dešava, odmah se obratite lekaru!

3) SMETAJU VAM NOĆU SVETLA I FAROVI

Ako vam se ovo događa, može da ukaže na kataraktu, oboljenje oka gde očno sočivo postaje zamagljeno. Ako svetlo dođe u kontakt sa ovakvim sočivom, zamagljenost izaziva njegovo rasipanje, zbog čega teže vidite kada padne mrak.

Otiđite na pregled kod oftalmologa, ako je potrebna operacija – odmah pristanite da ne biste došli u situaciju da definitivno izgubite vid.

Rusija, svetlo, misterija
foto: Printscreen Youtube/Mega News

4) NE MOŽETE DA GLEDATE PREKO RAMENA

Možda patite od cervikalne spondiloze, a nemate pojma. Ovo oboljenje utiče na kosti i tkiva u vratu, posebno na jednoj strani, u zavinsosti od toga kojim se aktivnostima svakodnevno bavite. Ako često vozite, onda je moguće da vam se koči strana preko koje najčešće gledate.

Pomoći će vam fizikalna terapija, joga i pilates.

5) SMANJIO VAM SE RUKOPIS

Ako ste primetili da su vam slova odjednom manja i zbijenija dok pišete, to može da bude znak Parkinsonove bolesti! Takozvana mikrografija je rani simptom ove užasne bolesti, koja utiče na moždani rad i pokrete mišića. Kao rezultat Parkinsona, ruke postaju ukočene i spore, zbog čega pacijent počinje da piše sitnije i sporije.

pismo, rukopis
foto: Profimedia

Hitno kod lekara!

6) TEŠKO VAM JE DA SE UJUTRU USPRAVITE

Većina okrivljuje krivu kičmu ili loš san za ukočenost kada se probude. Ona obično nestaje kada počnete da se pomerate i kada mišići počnu da se zagrevaju. Ako vam je i posle dva sata teško da se pomerite, to može da bude znak artritisa, koji pogađa hiljade i hiljade ljudi u Srbiji.

Zbog ove bolesti, mekano tkivo kičme postaje upaljeno, zbog čega se kosti habaju i podstiču rast novih, što dovodi do toga da se kosti spajaju. Artritis pogađa više muškarce nego žene, a simptomi počinju već u ranim dvadesetim.

Bol, Stari, Lekar, Pacijent, Bolovi, Treće Doba
foto: Shutterstock

Što ranija dijagnoza, to postoji više šansi za lečenje!

7) NE MOŽETE DA DOHVATITE NOŽNE PRSTE

Ako provodite sate za radnim stolom, to može da dovede do zatezanja tetiva i donjih delova leđa, zbog čega vam postaje teško da dotaknete nožne prste. Da biste olakšali sebi, počnite sa vežbama istezanja i jogom.

Takođe, ovaj problem može da ukazuje na skrivene probleme sa srcem! Arterije omogućavaju krvi da slobodno putuje kroz organizam, a ako su ukočene -zahtevaju da srce radi mnogo više. Tokom vremena, ovaj problem može da dovede do srčanog udara i šloga!

šlog, Moždani Udar
foto: Shutterstock

Hitno kod kardiologa da vam prepiše odgovarajuću terapiju!

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

02:27

Doktor šokirao sa kakvim posledicama DOLAZE DEVOJČICE koje majke vode na nadogradnju noktiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track