03:55

EVO KAKO DA ZNATE DA LI STE U TOKSIČNOJ VEZI! Psihoterapeut Ćulafić objasnila kako da prepoznate da vas PARTNER MANIPULIŠE

ovo su znaci

EVO KAKO DA ZNATE DA LI STE U TOKSIČNOJ VEZI! Psihoterapeut Ćulafić objasnila kako da prepoznate da vas PARTNER MANIPULIŠE

Žena -

Toksična veza - koliko puta ste čuli ovaj izraz i u mislima ga momentalno povezali s nekom pričom iz sopstvenog okruženja gde su u vezi prisutne svađe, tenzije, pa čak i fizičko obračunavanje? A znate li koliko je "otrovnih" veza u kojima na prvi pogled sve izgleda savršeno, bez svađa, trzavica, uz osmeh? Koliko je onih koji u ime ljubavi podmuklo modeluju partnera po sopstvenoj volji, čineći ga ranjivim, nesposobnim za samostalan život, čineći ga uplašenim od života i drugih ljudi? Upravo o takvim vezama govorila je pedagog i psihoterapeut za porodicu i traume Biljana Ćulafić u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- To može čak ima i fatalne ishode. Postoje neke preferencije, kada vi nekoga forsirate na nešto to pokazuje da vi ne prihvatate osobu takva kakva je. Treba da budemo podrška jedno drugome. Džon Gotman je smislio jedan upitnik, po kome se vide procene da li parovi treba da uđu u brak. Pitanje je da li biste podržali partnera u tome da nešto promeni na sebi, da napreduje? Takve veze su trajne gde ima podrške. Gde partner ne želi da drugi napreduje, tu ima potreba za moći i to su narcisiodni odnosi. Ako neko previše dominira ta osoba obično kinji drugu osobu - rekla je Ćulafić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditelja Milice Marković i Miloša Anđelkovića kako prepoznati toksični odnos, psihoterapeut je objasnila da je gotovo nemoguće na početku odnosa to spoznati.

- Ja bih rekla da se te stvari ne vide na početku, narcisi će vas u početku hvaliti i dizati u oblake i to otprilike može trajati 6 meseci. Nakon toga pravo lice izlazi na videlo. Dvoje koji žele da žive zajedno, treba živeti zajedno bar 6 meseci kako bi upoznali partnera. Tu se vidi prava podrška, nije isto kada vidite sređenog partnera i kada ga vidite ujutru nesređenog. Niko od nas nije savršen, takvi smo kakvi jesmo i dovoljno smo dobri. Partnera treba da birate kao što birate cipele, što znači da vam bude udobno, prijatno i sigurno. Ako vas na početku već žulja, ne treba na silu nešto forsirati. Treba da se osećamo uvaženo takvi kakvi smo. Treba da upoznamo i prijatelje sa partnerom, ponekada drugi ljudi vide bolje nego mi jer zbog zaljubljenosti ne možemo možda ponekada biti racionalni - rekla je Ćulafić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:17

Dermatolog Lana Ćirković i psiholog Bojana Šlajmer o opasnosti novog bjuti trenda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track