KAD SE JEDE CRVENA, KAD ZELENA JABUKA? Saznajte šta vam BOJA VOĆA poručuje, zbog čega je dobro da bude SVETLO ILI TAMNO
Foto: Shutterstock

Pravi izbor

KAD SE JEDE CRVENA, KAD ZELENA JABUKA? Saznajte šta vam BOJA VOĆA poručuje, zbog čega je dobro da bude SVETLO ILI TAMNO

Žena -

Konzumiranje celih voćki je kvalitetnije za organizam od ispijanja sokova - otkrićete tajne dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i lepote, ali samo ako tačno znate kad koje voće treba da uzmete.

Pritom je njihova boja takođe izuzetno važna!

Svi znamo da je voće vanserijski dar prirode, prepuno vitamina, minerala i vlakana. Bez njega se jednostavno ne može: preporučljivo je da svakoga dana pojedete bar jednu porciju ako želite da sačuvate ili unapredite zdravlje, zaustavite pohod nekog nezgodnog hroničnog obolenja.

Igranje, Dečko, Voće, Žongliranje
foto: Profimedia

Evo kako boja voća utiče na vaše zdravlje:

Tamno voće

Tamno, crno i ljubičasto voće je saveznik zdravog srca, bogato je antioksidansima, smanjuje holesterol, poboljšava varenje, ima antikancerogeno dejstvo.

U ovu vrstu voća spadaju šljive, crne smokve, suvo grožđe, borovnice, crne ribizle…

borovnice
foto: Profimedia

Crveno voće

Bogato je antioksidansima, a grejpfrut ove boje, pomorandža i lubenica sadrže najveću količinu likopena. U crvenoj jabuci i višnjama nalaze se i antocijani - poboljšavaju cirkulaciju, pročišćavaju vene.

Elaginska kiselina iz malina, kupina i nara reguliše pritisak, holesterol. Crveno grožđe i bobičasto voće sadrže resveratol, antioksidans, a i jagode, papaja, brusnice su zdrave za mozak i srce.

Sok, Grejpfrut
foto: Profimedia

Zeleno voće

Zelene jabuke, kruške, zeleno grožđe, kivi sadrže folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, vitamin K, magnezijum.

Zeleno voće pročišćava krv, štiti nas od kardiovaskularnih oboljenja. Idealno je da dan započnete jabukom ili kruškom. Zeleno voće se posebno preporučuje ženama.

Jabuka, Jabuke
foto: Profimedia

Voće svetle boje

Banane, breskve, kajsije, nektarine bogate su vitaminima i mineralima koji jačaju srce. Svakog dana treba da pojedete bar jednu bananu, breskvu ili nektarinu kad im dođe sezona jer opuštaju organizam, sadrže dosta kalijuma.

Ovo voće sprečava pojavu mnogih bolesti.

kajsije, Pomoravlje, Jagodina
foto: TANJUG/ Dušan Aničić

Kad izaberete za vas pravu boju, važno je i da znate kako se pravilno konzumira!

Jabuku uzmite pre doručka

Nećete verovati, ali nekada se jabuke nisu vrednovale kao zdrava namirnica.

Tokom 18. i 19. veka uzgajane su za spravljanje alkoholnih pića. Inače, postoji toliko vrsta jabuka da ako biste jeli novu sortu svakog dana – trebalo bi 20 godina da ih sve okusite!

Banane, Voće, Banana
foto: Shutter

S druge strane, dinja, banana i papaja su idealne namirnice 1,5 h pre spavanja.

Pre doručka pojedite jednu jabuku, krušku ili nekoliko šljiva, a uz ručak ili za užinu možete da pripremite voćnu salatu. Kombinacija sa nekim povrćem je takođe poželjna.

Kruška, Kruške, Voće
foto: Profimedia

Kruške treba posebno da jedete kod umora, vrtoglavice, lupanja srca, gubitka apetita. Jačaju imunitet, a ako ste anemični, svaki dan pojedite dve kruške uz ručak, kao desert, s dve kašike meda.

Naravno, najbolje ćete iskoristiti hranljive i zdrave materije ako jedete sezonsko voće.

Breskva umesto mleka kad god poželite

Dokazano je da kalcijum nije toliko dobar za kosti koliko je to vitamin K.

Breskva
foto: Profimedia

Suprotno popularnom uverenju, mleko nije najbolja stvar za očuvanje zdravlje kostiju. Breskve, banana i avokado su mnogo bolje, pojedite najmanje po jednu od ovih voćki na dan.

Breskva se posebno savetuje za uklanjanje otoka, ali se ne preporučuje dijabetičarima.

Ribizla je uvek pravi izbor

Sveže ribizle su najbolje, jačaju apetit, deluju na povećano izlučivanje žlezda, regulišu rad creva.

ribizla, voće
foto: Printscreen Kurir TV

Sto grama bele ribizle ima samo 28 kalorija, a sadrži 1,3 g proteina i 5,6 g ugljenih hidrata. Crna ribizla je “teška” 32 kalorije i sadrži 1,3 g proteina i 6,6 g ugljenih hidrata.

Najvrednije i najiskoristljivije za organizam su sveže ubrane, kad se jedu u sirovom obliku.

Prirodni sokovi

Važno je napomenuti da najomiljenije srpsko voće konzumirate sveže, ili iscedite sok. Kupovni sokovi, a posebno marmelade neće pomoći da očuvate srce, uglavnom ne sadrže sve vitamine i minerale koji se nalaze u svežem plodu. Ujedno su puni šećera, koji nikako ne odgovara vašem organizmu.

Ako volite sveže isceđeni voćni sok, uvek ga ispijajte polako - gutljaj po gutljaj

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:57

STOMATOLOG O UTICAJU MASKE NA ZDRAVLJE ZUBA: Pogoršana oralna higijena, LJUDI NAM DOLAZE SA OTOCIMA I APCESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track