Ako ne znate zašto se mlada prenosi preko praga i kakav je to (starinski) običaj, sada je trenutak da to saznate. Prenošenje mlade preko prage je jedan od najstarijih običaja i u nas, kao i u svetu, kada je sklapanje bračne zajednice u pitanju.

Nekada se podrazumevalo da mlada menja mesto prebivališta kada se uda, odnosno da se seli u kuću svog supruga. Ovaj običaj je uspeo da se održi sve do danas, jer se iza njega krije jedna vrlo zanimljiva simbolika koja za mnoge mladence i danas ima važno značenje i vrednost.

profimedia0640994699.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Iza ovog običaja koji se poštuje već vekovima, krije se verovanje naših predaka. U tom periodu su se izuzetno poštovale porodične vrednosti i običaji, a jedan od njih jeste upravo ovaj, koji vezujemo za bračnu zajednicu. Mlada je nekada, pa sve do skoro, živela u roditeljskoj kući, a tek posle udaje je prelazila u kuću svog supruga.

Nekada se jako pazilo na to ko potiče iz koje porodice, jer su se brakovi sklapali i po ugledu i čuvenju između istih. Ako je devojka odlazila u kuću koja se smatrala imućnijom i uglednijom, vrednost njene porodice je rasla u društvenim okvirima. Mlada je udajom stupala pod zaštitu mladoženjinog sveca, njegovog krsnog imena i porodične slave.

vencanje.jpg
- / Wavebreak / Profimedia 
foto: - / Wavebreak / Profimedia

Verovalo se da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životima živih i da na neki način zauvek “žive” u porodičnim kućama i to na samom kućnom pragu. Iz tog razloga se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne zgazi prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka.

Verovalo se da su njene stope precima još uvek nepoznate i zato je mladoženja morao da je prenosi, kako bi izbegao njihovu eventualnu ljutnju.

svadba-2.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Zapadni Evropljani su verovali da će mlada koja se spotakne na pragu svog novog doma nepovratno doneti nesreću njenom domu i braku. Pošto je izgleda da je muž bio imun na takvu situaciju, mladoženja koji je nosio mladu u kuću pokazao se kao dobar način da se takva nezgoda uopšte izbegne. Čini se da ovaj strah od spoticanja ima svoje korene u starorimskoj kulturi, koja je imala slično verovanje

Na kraju krajeva sam čin prenošenja mlade preko praga je vrlo zabavan i omogućava vam ako ništa drugo da ispoštujete tradiciju vaših predaka.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)

Bonus video:

kurir televizija Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj