NI KAD JE SPEMLJENO, MESO NE MOŽE DUGO DA STOJI U FRIŽIDERU: Samo ako sledite OVA pravila, imaćete ZDRAV i SIGURAN OBROK
Foto: Shutterstock

važni saveti

NI KAD JE SPEMLJENO, MESO NE MOŽE DUGO DA STOJI U FRIŽIDERU: Samo ako sledite OVA pravila, imaćete ZDRAV i SIGURAN OBROK

Žena -

Kao i većinu ostale hrane, kuvano i pečeno meso koje niste pojeli za ručak ili večeru možete da spremite u frižider za kasnije. Ali da biste bili sigurni da će se pred vama opet naći zdrav obrok, morate da sledite neka pravila oko njegovog čuvanja.

Deca, Roditelji, Porodica, Ručak, Porodični Ručak
foto: Shutterstock

Čak i ako ga dobro termički obradite, na mesu se lako mogu stvoriti bakterije kao što su Escherichia coli i Salmonella, koje često uzrokuju ozbiljna trovanja hranom.

Nepravilno čuvanje kuvanog ili pečenog mesa posebno je opasno za decu mlađu od pet godina i osobe starije od 65, za sve one, bez obzira na godine, kojima je imunološki sistem oslabljen, kao i za trudnice.

Pre svega, da bi meso bilo sigurno za konzumiranje, morate pravilno da ga pripremite, a evo koliko dugo sme da stoji u frižideru:

hrana, frižider
foto: Shutterstock

Iako je termički dobro obrađeno i mislite da ste ga spremili na sigurno, rok trajanja mesa u frižideru nije beskonačan i razlikuje se zavisno o vrsti. Prema preporukama Ministarstva poljoprivrede, kuvana slanina i kobasica mogu, recimo, da se čuvaju u frižideru sedam (7) dana na temperaturi od četiri (4) stepena ili manjoj. Drugo meso, uključujući pileće, ćureće, guščje i pačije, biće sigurno za konzumaciju maksimalno tri (3) do četiri (4) dana.

Ovo je isto važno da poslušate: Nemojte dugo da čekate sa spremanjem mesa.

Potrebno je da sada ostatke mesa nakon termičke obrade u roku od dva (2) sata spremite u frižider i čuvate na temperaturi od četiri (4) stepena. Ali kako nam se bliže leto i visoke temperature, ovaj rok mora da bude kraći – iznosi maksimalno 60 minuta!

devojka, sat
foto: Shutterstock

Nikad nemojte stavljati meso u frižider ako ga niste prethodno izrezali

Nikada ne stavljate u frižider kuvano ili pečeno meso u komadu, posebno ako je veliki. Prvo treba da iga izrežete, pa potom spremite. Ovo je vrlo važno jer će se manji komadi mesa brže ohladiti, a time će se uspešnije sprečiti rast bakterija.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:43

Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track