SAVRŠEN POSNI RUČAK NA VELIKI PETAK: Imaćete čorbu, salatu, glavno jelo i kolač, a nećete morati satima stajati pored ŠPORETA
Foto: Profimedia

RECEPTI

SAVRŠEN POSNI RUČAK NA VELIKI PETAK: Imaćete čorbu, salatu, glavno jelo i kolač, a nećete morati satima stajati pored ŠPORETA

Žena -

Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, prebranac, paradajz čorba i krompir salata, uz pitu od jabuka.

Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije riba, isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moći ćete da uživate u dekorisanju uskršnjih jaja.

Iskoristite proleće i to što na pijacama ima mnoštvo povrća. Pored toga što je ovaj meni jednostavan za pripremu, odličnan je i za zdravlje.

porodica, ručak, zdravlje, zdravo, voće i povrće
foto: Profimedia

Posna supa od povrća

Sastojci:

2 crna luka, 1/2 praziluka, 1/2 paškanata, 2 krompira, 1 šargarepa, 2 čena belog luka, 1 kašika ulja, so, biljni začin, biber

Priprema:

Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sitno seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška, u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.

supa
foto: Shutterstock

Vitaminska salata

Sastojci:

mladi crni luk, zelena salata, šargarepa, rotkvice, crvena paprika

Priprema:

Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.

Ishrana, Salata, Zelena Salata
foto: Thinkstock

Posne sarmice od zelja

Sastojci:

glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 1 kašika tucane paprike, 30 listova zelja, 300 g pirinča, 2 kašike pečenog susama, čen belog luka, kašičica soli, biber po želji

Priprema:

Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk.

sarmice od zelja
foto: Shutterstock

U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata.

Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…

Posni kolač

Sastojci:

šolja šećera, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, ½ šolje ulja, šolja i po vode, 3 kašike džema od kajsije, glazura od čokolade

Čokoladni Kolač
foto: Shutterstock

Priprema:

Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.

Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

07:07

OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track