TOP PET BESPLATNIH I JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA FARBANJE JAJA: I manje vešte domaćice napraviće od USKRŠNJIH JAJA umetničko delo
Foto: Shutterstock

ODUŠEVIĆETE SE

TOP PET BESPLATNIH I JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA FARBANJE JAJA: I manje vešte domaćice napraviće od USKRŠNJIH JAJA umetničko delo

Žena -

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine, uoči Uskrsa, domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja.

Pored tradicionalnih recepata za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih trikova koji od jaja mogu napraviti pravo umetničko delo, a potpuno su besplatni.

Mramorna jaja

Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

jaja, farbanje jaja, Vaskrs, boje
foto: Printscreen/Youtube

Gumice

Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i zatim ofarbajte jaja.

Oblici

Izrežite čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepite po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbajte u željenoj boji.

jaja, uskrs, farbana jaja
foto: Profimedia

Džak

Jaje uvijte u parče mrežastog džaka od krompira, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji.

Tradicija

Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:03

GRMLJAVINA I OLUJE HARAĆE SRBIJOM DANAS! RHMZ upozorava: Na snazi žuti meteo alarm, A ZA USKRS NAS OČEKUJE OVAKVO VREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja