MNOGI GREŠE KOD IZBORA HRANE ZA VELIKI PETAK: Na današnjoj trpezi PO CRKVENIM KANONIMA treba da budu samo OVE namirnice
Foto: Shutterstock

ZA VERNIKE

MNOGI GREŠE KOD IZBORA HRANE ZA VELIKI PETAK: Na današnjoj trpezi PO CRKVENIM KANONIMA treba da budu samo OVE namirnice

Žena -

Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu, dan kada je Isus Hristos razapet i kada, po verovanju, ne bi trebalo obavljati nikakve poslove. S obzirom na to da “pada” u vreme Časnog posta, uzdržavanje od mrsne hrane se podrazumeva.

Ali, malo je onih koji znaju šta za Veliki petak sme da se nađe na trpezi. Tako domaćice pripremaju prebranac, prže ribu i krompir, kuvaju riblju čorbu, peku panirane riblje štapiće, slane i slatke pite… Mnogo je i onih koji na Veliki petak jedu tunjevinu ili sardinu iz konzerve, kupuju žu-žu i druga peciva spremljena na ulju, ili se, pak, odlučuju za slane grickalice i žele-bombone, odnosno gumene bombone.

brancin, riba
foto: Shutterstock

I svi greše!

Po crkvenim kanonima, na Veliki petak je dopušteno jesti isključivo hranu spremljenu na vodi, bez kapi ulja. Tu, uz hleb, spadaju sveže i bareno voće i povrće. Ipak, mnogo vernici se trude da na Veliki petak ne jedu čak ni hleb, barem do zalaska sunca.

Na ovaj dan nisu dozvoljeni ni proizvodi životinjskog porekla, a to je još jedno polje na kom ljudi greše iz neznanja. Već pomenute slane grickalice sadrže biljne masnoće, a gumene i žele-bombone sadrže želatin koji se dobija kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju životinja.

povrće
foto: Profimedia

Dakle, ako na Veliki petak zaista želite da se pridržavate pravila posta, jedite isključivo sveže ili bareno voće i povrće, kao i hleb za koji ste sigurni da ne sadrži mleko, bilo kakvu masnoću ili jaja.

Kako po verovanju na ovaj dan ne bi trebalo uzimati u ruke ni viljušku ni nož, možda je najjednostavnije da se poslužite bananama, jabukama, mandarinama, kruškama ili suvim voćem. U obzir dolaze i pirinač, pšenica, kukuruzna palenta ili proso pripremljeni na vodi koje ćete jesti kašikom.

(Kurir.rs/ Ona.rs)

Bonus video:

02:08

NA VELIKI PETAK PORED RAZAPETOG HRISTA SU OSTALI SAMO ONI Danas SPC ne služi liturgiju, a evo i šta je razlog tome

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track