OVAKO JE PRVI PUT U ISTORIJI OGOLJEN ŽENSKI PUPAK: Evo kako je nastao BIKINI, omiljeni letnji odevni komad svake žene
Foto: Shutterstock

POČINJE SVLAČENJE

OVAKO JE PRVI PUT U ISTORIJI OGOLJEN ŽENSKI PUPAK: Evo kako je nastao BIKINI, omiljeni letnji odevni komad svake žene

Žena -

Danas bi slabijem polu leto bilo nezamislivo bez dve krpice koje su pre osam decenija osuđivane kao greh.

Kada je jula 1946. Mišlin Bernardini, egzotična plesačica u varijeteu "Kazino de Pari" prošetala javnim kupalištem u oskudnom dvodelnom kupaćem kostimu, a dnevne novine sutradan posvetile ovom događaju čak 17 tekstova, Luj Rear je znao da je njegova nova kreacija bikini – nazvana po ostrvu u Pacifiku na kome su izvođene atomske probe – zaista "atomska bomba godine". Bikini je otkrivao mnogo više od atoma – naročito pupak, koji je prvi put u istoriji bio ogoljen. Rear je kasnije voleo da govori da je to kostim koji kod žene "otkriva sve osim devojačkog prezimena majke". Katolička crkva ga je odmah proglasila grehom, pa je prognan čak i iz holivudskih filmova.

Bikini
foto: Shutterstock

Ono što je 1946. predstavljalo toliku senzaciju, već je viđeno na jako starim crtežima iz doba Starog Rima: na mozaiku u Vili Romana del Kazale na Siciliji, nastalom krajem trećeg veka, naslikane su devojke obučene u nešto što liči na savremene dvodelne kostime. Dame sa mozaika na podu Sobe deset devojaka, danas poznate kao "devojke u bikiniju", tako obučene bave se sportom – bacaju disk, dižu tegove, dobacuju se loptom…

Prema istraživanjima, svaka žena poseduje četiri kupaća kostima, što ih čini bitnim delom modne industrije. Procenjuje da će do 2023. globalna zarada od njih premašiti 30 milijardi dolara.

Kada je šezdesetih u upotrebu ušla likra, dvodelni kupaći su zacementirali svoj položaj. Do tada su ih na evropskim plažama već proslavili seks-simboli poput Brižit Bardo, a neke glumice svoju slavu duguju baš kupaćim kostimima, poput Ursule Andres, Rakel Velč i Merilin Monro.

Ursula Andres
foto: Profimedia

Najčuveniji bikini u istoriji je onaj koji je Andresova nosila u filmu "Dr No" o Džejmsu Bondu. Prva Bondova devojka uvek je isticala da karijeru, uspeh i finansijsku nezavisnost duguje baš tom belom bikiniju.

Merilin Monro
foto: Profimedia

Iako su pedesetih bili prognani sa izbora za mis kao nemoralni, danas se nijedno takmičenje u lepoti, od najlokalnijih do svetskih, ne može zamisliti bez bikinija. Kreacija Luja Reara je otvorila put za monokini, tankini, mikrokini, trikini…

Kurir.rs/Slejt/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

00:06

Da li postoji manji bikini? Eleonora Miljković se svukla, grudi samo što ne ispadnu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track