UVEK SPREMATE PILETINU NA ISTI NAČIN?! Donosimo vam NAJBOLJE MARINADE za pileća prsa koje će od obroka napraviti SPECIJALITET
Foto: Profimedia

BUDITE MAHER U KUVANJU

UVEK SPREMATE PILETINU NA ISTI NAČIN?! Donosimo vam NAJBOLJE MARINADE za pileća prsa koje će od obroka napraviti SPECIJALITET

Žena -

Dosadilo vam je da stalno iznova pravite isti recept za piletinu? Bez brige, isti recept može svakoga dana da bude drugačiji ako koristite pileće marinade. Ovo su ideje kako to da uradite uz svega nekoliko osnovnih sastojaka.

Pečene pileće grudi imaće bolji ukus i biće sočnije ako ste ih prethodno marinirali. Promenite uobičajeni način pripreme piletine uz par kapi ulja, sirćeta, sokova i drugih dodataka.

Pečenoj piletini dodajte zdrave priloge i ukusan ručak ili večera su na stolu za tren oka. Vrlo je jednostavno pripremiti marinadu za piletinu. Ona obično sadrži ulje koje pomaže da piletina, ili drugo meso koje marinirate, zadrži vlagu tokom termičke obrade. Ostatak začina, sirće ili sokovi koriste se za aromatizovanje. Možete biti zaista kreativni s različitim vrstama ukusa.

marinada
foto: Profimedia

Svaka marinada je za pola kilograma piletine

Dok pravite marinade, imajte na umu da su namenjene za pola kilograma piletine. Marinadu možete staviti u plastičnu kesicu ili staklenu posudu i potom joj dodati piletinu. Piletinu možete iseći na manje komade ili trake kako bi se što više ukusa upilo u meso. Proverite da li je kesica zatvorena i da li ste dobro pokrili posudu pre nego što meso stavite u frižider da se marinira.

Za najbolji ukus piletinu je dovoljno marinirati 15-20 minuta. Možete je ostaviti i preko noći, ali ukus i tekstura mesa prilikom pripreme će biti drugačiji. Ne bi trebalo da marinirate više od jednog dana. Ako je piletina isečena na manje komade, svaku stranu pecite oko 5 do 7 minuta. Ako su prsa u komadu, pecite oko 8-10 minuta sa svake strane. Piletina je potpuno pečena kada je isečete i više nije ružičasta, piše EatThis.

1. Italijanska marinada za piletinu

Iako bi kupovna flaše italijanskog umaka verovatno bila najlakši način za pripremu ove marinade, možete je napraviti i sami kod kuće prilagođavajući količine sastojaka sopstvenom ukusu. A čak i nije toliko teško.

Sastojci:

  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • ¼ šoljice crvenog vinskog sirćeta
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • kašičica origana
  • kašičica bosiljka
  • ½ kašičice aleve paprike

2. Teriyaki marinada

Ne morate da koristite kupovni umak zasićen natrijumom. Ova domaća teriyaki marinada izvrstan je način da dobijete slasni ukus bez viška soli.

Sastojci:

  • ¼ šoljice sojinog umaka
  • ¼ šoljice soka od narandže
  • ¼ šoljice biljnog ulja
  • kašičica šećera
  • kašičica mlevenog đumbira
piletina
foto: Shutterstock

3. Marinada od meda i senfa

U poređenju sa drugim marinadama, ova je prilično gusta. Med i senf stvaraju poseban omotač oko piletine, a nakon što je ispečete, ostaje vrlo prijatan ukus.

Sastojci:

  • kašičica meda
  • kašičica senfa
  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica soli
  • kašičica bibera

4. Marinada od korijandera i limete

Ako volite korijander, ovo je pravi recept za vas koji će aromatizovati piletinu i jelo koje pripremate učiniti posebnim.

Sastojci:

  • ¼ šoljice svežih listova korijandera, naseckanih
  • ¼ šoljice soka od limete
  • ¼ šoljice biljnog ulja
  • kašičica meda
  • kašičica kima
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • čen belog luka, sitno seckani

5. Fajita marinada

Za ljubitelje meksičkih jela ova pikantna marinada je pravi dobitak, a nije uslov da marinadu koristite samo prilikom pripreme fajita, jer se odlično slaže i sa drugim kombinacijama jela.

Sastojci:

  • ¼ šoljice biljnog ulja
  • ¼ šoljice soka od limete
  • kašičica čilija u prahu
  • kašičica aleve paprike
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
Meso, Marinada
foto: Shutterstock

6. Azijska marinada s medom

Mešavina sojinog umaka i meda pruža specifične ukuse, a ova azijska marinada od meda izvrsna je za pripremu piletine koju poslužujete s rižom i povrćem.

Sastojci

  • ¼ šoljice sojinog umaka
  • ¼ šoljice biljnog ulja
  • kašičica meda
  • ¼ šoljice crvenog vinskog sirćeta
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • kašičica rižinog sirćeta

7. Jalapeño marinada od belog luka

U ovoj kombinaciji sami odredite koliko pikantnu marinadu želite. U osnovnom receptu jalapeño papričice ne dominiraju nakon pečenja, ali ako ste spremni za više, slobodno dodajte još koju papričicu u marinadu.

čili, Paprika, Papričica, čili Paprika

Sastojci:

  • ¼ šoljice biljnog ulja
  • ¼ šoljice soka od limete
  • ¼ šoljice belog sirćeta
  • jalapeño papričica očišćena od semenki i isečena na kockice
  • 3 čena belog luka, sitno seckana
  • kašičica solI
  • kašičica bibera

8. Pikantna Nashville marinada

Ako vam jalapeño papričica nije bila dovoljno ljuta, ova kombinacija je definitivno za one najhrabrije.

Sastojci:

  • 1/2 šoljice biljnog ulja
  • kašičica kajenske paprike
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • kašičica čilija u prahu
  • kašičica smeđeg šećera

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:27

NEDIMOVIĆ: Srpska piletina posle 30 godina na prostoru EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track