GUČI ĆE POMOĆI ŽENAMA KOJE NE ŽELE DETE: Modna kuća dala jasnu izjavu oko zabrane abortusa u SAD uz parolu MOJE TELO, MOJ IZBOR!
Foto: Shutterstock

Uključili se u borbu

GUČI ĆE POMOĆI ŽENAMA KOJE NE ŽELE DETE: Modna kuća dala jasnu izjavu oko zabrane abortusa u SAD uz parolu MOJE TELO, MOJ IZBOR!

Žena -

Guči će pomoći ženama zaposlenim u njihovoj modnoj kući u SAD da urade bezbedno abortus ako to žele, uprkos najavama da bi to moglo biti zabranjeno.

Ovo nije prvi put da čuvena modna kuća reaguje po pitanju abortusa.

žena, Abortus
foto: Printskrin/Facebook

Još 2019. Alesandro Mikele je pokazao kolekciju „Krstarenje“ od 97 komada odeće sa jasnom porukom. Na poleđini blejzera bilo je utisnuto „moje telo, moj izbor”, dok su haljine u grčkom stilu ukrašavanje jajnicima sa šljokicama i plaštom sa natpisom „22/05/1978” . To je datum kada je Italija zvanično dekriminalizovala abortus.

Sada su, na samo nekoliko koraka od Vatikana, postavili plakate sa istom porukom usred sve veće borbe oko prava na abortus u SAD, nakon vesti da je Alabama poništila presudu u slučaju Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan pobačaj.

0688755216, abortus
foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ova neverovatna situacija se pokazala kao prethodnica zastrašujućih mera u vezi sa reproduktivnim pravima. Procurela su dokumenta koja pokazuju planove Vrhovnog suda SAD da glasa za poništavanje pristupa abortusu u junu, a ova odluka, koja ima sve više zagovornika među članovima ovog suda, ako bi bila zaista usvojena - stupila bi odmah na snagu u 22 države.

Osim prisiljavanja žena na potencijalno opasne trudnoće (to se već događa u Hrvatskoj), abortusa će ipak biti, kao i uvek, ali ne i onih bezbednih, izvršenih kod stručnjaka u bolnicama.

Kao odgovor na sve veću paniku koja vlada u Americi, modna kuća Guči se, slično kao i Tesla, obavezala da će pokriti troškove svake američke zaposlene žene u ovoj firmi kojoj će biti potreban pristup ovom vidu zdravstvene zaštite.

Ilon Mask, Tesla, akcije, privatizacija
foto: EPA, Reuters, Printscreen CNBC

- Kompanija će odmah obezbediti nadoknadu putnih i zdravstvenih troškova ženi kojoj potpuna zdravstvena zaštita ove vrste nije dostupna u njihovoj matičnoj državi - navodi se u saopštenju.

Kroz kampanju Zvono za promene, Guči će takođe nastaviti da podržava partnerske organizacije koje omogućavaju pristup reproduktivnom zdravlju i štite ljudska prava, posebno za najugroženije. Zalažući se za rodnu ravnopravnost od svog osnivanja 2013. godine, pomoću Zvona za promene je prikupljeno 15 miliona dolara za podršku projektima u 89 zemalja, a pomoć je do sada koristilo više od 570.000 mladih devojaka i žena širom sveta.⁠

(Kurir.rs/dazeddigital)

Bonus video:

00:35

DRAMA U BARU! Zoranin dečko stigao u bar nakon vesti da je imala oralni seks sa Damirom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track