BEZ NAPORNIH VEŽBI, DIJETE I PUNO TRUDA: Evo jednostavnih saveta i tikova za RAVAN STOMAK! Ovo MOŽE svako, samo ako HOĆE!
Foto: Profimedia

MOGUĆE JE

BEZ NAPORNIH VEŽBI, DIJETE I PUNO TRUDA: Evo jednostavnih saveta i tikova za RAVAN STOMAK! Ovo MOŽE svako, samo ako HOĆE!

Žena -

Ukoliko je ravan stomak vaš san, verovatno vas svi savetuju da korigujete ishranu i radite vežbe. To su apsolutno ispravni saveti, međutim, postoje i drugi načini koji vam mogu pomoći da se oslobodite nadutosti, neprijatnog osećaja i da dođete do svog cilja - idealno ravnog stomaka.

Krećite se kad god možete

Ne budite lenji, krećite se kod god imate priliku. Ne čekajte da vam neko predloži šta da radite, pronađite i stvorite svoje prilike za kretanje. Umesto liftom penjite se stepenicama, barem deo puta od kuće do posla prepešačite. Svakog dana hodajte bar jedan sat, umesto u kafiću ili u restoran s prijateljima prošetajte.

setnja
foto: Shutterstock

Dišite stomakom

Odičan podsticaj za probavu i rad trbušnih organa jeste disanje stomakom: dok udišete, napunite stomak vazduhom - naduvajte stomak, a zatim vazduh polako izdišite tako da osetite kako vam se stomak smanjuje. Stomačno disanje tj. duboko disanje smanjuje stres.

Sprečite zatvor

Jedine dosta voća i povrća, prednost dajte celim žitaricama koje će olakšati i poboljšati rad creva.

Gluten, Thinkstock, žitarice, Protein

Masirajte stomak

Dok ležite ili se odmarate, dok se tuširate ili kupate u kadi masirajte stomak kružnim pokretima. Laganim pritiskom stisnutom šakom ili dlanom, masirajte kružnim pokretom u smeru kazaljke na satu, počnite krugovima oko pupka i postepeno povećavajte širinu kruga sve dok ne obuhvatite ceo stomak.

Držite leđa pravo

Pravilno držanje osim za kičmu preporučuje se i za trbušne mišiće. Kada sedimo i stojimo uspravnih leđa i ramena zabačenih unazad automatski zatežemo stomak, preporučuje se i da tokom sedenja praktikujete uvlačenje stomaka u ciklusima 3-5 puta tokom dana.

bol, leđa, žena
foto: Profimedia

Svaki zalogaj žvaćite dugo

Ukoliko brzo gutamo zalogaje i još pri tome razgovaramo do želuca dospeva ogromna količina vazduha koji uzrokuje nadimanje. Osim toga jedući brzo imamo tendenciju da pojedemo više nego nam zaista treba.

(Kurir. rs)

00:03

Maja Berović pokazala stomak nakon porođaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track