OPET JE VRUĆE, ISTUŠIRALI STE SE I OSVEŽILI, KRENULI U KREVET... Vratite se korak nazad, BIĆE GADNO AKO OVO PRESKOČITE!
Foto: Shutterstock

Ne igrajte se s ovim!

OPET JE VRUĆE, ISTUŠIRALI STE SE I OSVEŽILI, KRENULI U KREVET... Vratite se korak nazad, BIĆE GADNO AKO OVO PRESKOČITE!

Žena -

Tuširanje pred spavanje, bez obzira da li vam prija više hladnija ili toplija voda, kad vrućine muče i kad sunce zađe veliki je dobitak. Osvežiće vas, lakše ćete se opustiti i utonuti u san, ali...

Mnogi, kad nas topli talas udara po glavi 24 sata bez prestanka, na počinak odlaze sa mokrom kosom ne bi li što duže osećali blagodeti svežih kapi na sebi. Naravno, pritom prave veliku grešku: ova nimalo bezazlena navika može gadno da se osveti.

Kosa
foto: Shutterstock

Odlazak na spavanje s mokrom kosom, ili zamotanom u peškir da se jastuk ne pokvasi, nije pametan postupak. Premda su stručnjaci dokazali kako je mit, a to su govorili naši stari, da zbog mokre kose možete navući prehladu, pa čak i upalu pluća, to ipak može da ostavi posledice na vaše zdravlje.

Najmanje što može da vas zadesi je – glavobolja.

Naime, za razliku od non-REM faze sna, u REM fazi temperatura tela počinje da raste. Tada se, drage dame, zagrejava i glava, a posebno ako ste mokru kosu uvili u peškir – vlaga i rast temperature i vlaga mogu da izazovu glavobolju i umesto odmorni probudićete se kao samleveni.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Možda vas ovo do sada nije zadesilo, ali ovo drugo sigurno jeste i stvar može da se pogorša ako nastavite da spavate s mokrom kosom.

Prođite rukama ili četkom kroz kosu tokom dana, uverićete se da počinje sve više da puca i opada.

Razlog je što se tokom noći svi gnezdimo, doduše svako na svoj način, tako se opuštamo i pronalazimo mir, a upravo ovaj postupak ako nam je mokra kosa čini da ona lako puca!

Kosa
foto: Shutterstock

Međutim, ni to nije najgore što može da vam se dogodi.

Iako redovno peremo posteljinu i menjamo jastučnice, oni su ipak bogom dani za razvoj grinja, gljivica i bakterija. Na njihovom meniju su odumrle ćelije naše kože, znoj, ali i ulja ili hidrantne kreme koje smo naneli na telo. A naprosto će uživati ako im ove, za njih preukusne obroke, začinimo i vlagom.

Grešite ako mislite da ćete s peškirom oko glave rešiti stvar. Mokra kosa će i njega navlažiti, a on će vlagu preneti na jastučnicu i jastuk i tada će oni, baš kao i da ste na njih direktno spustili mokru glavu u kombinaciji s toplinom brzo postati plodno tlo za razvoj gljivica.

Kosa
foto: Shutterstock

Uključiće mlazni pogon i preseliti se na vašu glavu, a onda nastaju nove, još veće muke...

Dakle, vratite se korak unazad, obavezno prvo osušite kosu i onda spokojni lezite u krevet.

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

MILOŠ TIMOTIJEVIĆ PROGOVORIO O SERIJI PEVAČICA Postoji jedna stvar koju svaki glumac želi PRED NJIM JE JEDAN VELIKI IZAZOV!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track