U RAZMAKU OD 5 DANA UMRLI SU JOJ SUPRUG I MAJKA! Bol koji je osećala je neopisiv: Spisateljica otkrila kako da prebolite gubitak!
Foto: Profimedia

TUGA

U RAZMAKU OD 5 DANA UMRLI SU JOJ SUPRUG I MAJKA! Bol koji je osećala je neopisiv: Spisateljica otkrila kako da prebolite gubitak!

Žena -

Spisateljica Margaret Meloni suočila se sa dva strašna gubitka u roku od pet dana. Te 2014. godine izgubila je prvo majku, a nakon nekoliko dana i muža. Svako ko je ostao bez voljene osobe može da zamisli koliko ovakav trenutak boli, a Margaret je brzo shvatila da i nju jako puno boli. Ipak, ona je bol prevazišla, a zatim je odlučila da pomogne ljudima oko sebe da se sa bolom izbore.

tuga, devojčica, tinejdžerka
foto: Profimedia

U novembru 2014. umrla mi je majka, a pet dana kasnije umro je i muž. Nisam imala pojma kako ću izdržati dan, a kamoli mesec, godinu ili više - kaže britanska autorka Margaret Meloni i dodaje:

- Vi tugujete i morate se prema sebi odnositi sa saosećanjem.

Brzo je naučila da sama sebi mora da bude najbolja drugarica i da mora da se prepusti „saosećanju sa sobom“.

- Shvatite svoja ograničenja, dok ih nežno prelazite. Biti samosaosećajan uključuje samosvest i empatiju. Na primer, tokom prva dva meseca nakon što su mama i Ed umrli, ja bih dostigala određenu tačku u svom danu kada bih bila gotova, psihički i fizički za taj dan - kaže autorka. Usred dana osećala se kao da više ništa ne može. Takođe je znala da je prerano za spavanje. Kada bi osetila da više ništa ne može da uradi, izabrala bi samo još jednu stvar, a onda bi, nakon što bi to završila, dozvolila sebi da bude gotova za taj dan. Onda bi meditirala.

devojka, anksioznost, tuga
foto: Profimedia

- U početku sam mogala da meditiram samo nekoliko minuta, i to uz veliki jecaj. Ali u redu je, trebale su mi te suze - iskreno je rekla Meloni i dodala:

- Uključi prijatelje u svoj život koji će vam pomoći da povratite snagu. I kloni se onih koji te iscrpljuju. Ovo je sjajno pravilo koje treba poštovati u svakom trenutku, ali u teškim vremenima ono je još važnije. Ako ste 'prazni' i fizički i emotivno, prvo treba da vodite računa o sebi.

Evo još nekih njenih saveta:

Verujte svojoj intuiciji

Reci svom unutrašnjem kritičaru da ućuti. Pomislili biste da bi u ovakvom vremenu unutrašnji kritičar samo ćutao. Ali to nije ono što unutrašnji kritičari rade. Kritičar vam možda govori stvari kao da morate da prestanete da plačete toliko da biste mogli da se koncentrišete na svoj posao, da budete produktivniji... Trebalo bi, trebalo bi, trebalo bi... Ne postoji ono što bi trebalo da bude, postoji samo ono što jeste.

Obratite pažnju na ono što osećate

Ne koristite 'samosažaljenje' kao izgovor za samouništenje. Biti osetljiv prema sebi nije slobodan put do samodestruktivnosti. To ne znači da je u redu jesti pola kutije sladoleda ili piti kriglu votke svaki dan.

žena, tuga, plakanje
foto: Profimedia

Pazite na samodestruktivno ponašanje

Još uvek imate obaveze sa kojima se morate baviti. Ovo je vreme da se zaista reši razlika između onoga što je lepo raditi i onoga što treba da se uradi. Plaćanje kirije ili hipoteke, nazovimo to obavezno. Odlazak na događaj jer je neko rekao da bi to bilo dobro za vas, nazovimo to opciono.

Budite svesni svojih ograničenja

Čuvajte se. Biće dana kada sve što želite je da ostanete ispod pokrivača - to je normalno. Dozvolite sebi dan da tugujete. Ipak, ne dozvolite sebi da sedam dana u nedelji provedete ispod pokrivača. Obucite se bilo da izlazite iz kuće ili ne. Jedite zdrave obroke. Nastavite sa rutinom vežbanja. Ostanite u kontaktu sa pravim ljudima, onima koji vam ne crpe energiju. Ako imate ozbiljnih poteškoća sa ustajanjem, oblačenjem i svakodnevnim životom, potražite pomoć.

Potražite grupe za podršku i savetovanje za tugu

Pitajte prijatelje za pomoć. Niko ne kaže da moraš sam da prođeš kroz teška vremena. Dozvolite da tuga bude deo vašeg života.

Ne osuđujte sebe jer plačete

- Mogala sam da se vratim na posao za nedelju dana. Na putu do posla, ceo put bih plakala u autu. Kada sam bila ispred kancelarije, mogala sam da se koncentrišem i za to kratko vreme uspevala sam da zaboravim na tugu. Kada bih završila i vratila se u auto, plakala bih celim putem do kuće - kaže Meloni.

bol, tuga, žena, tužna
foto: Profimedia

Živite i dozvolite sebi da vas prati tuga, jer tugu ne možete poreći. Ne stavljajte krajnji datum na svoju tugu - ne postoji određeni vremenski okvir za tugovanje. Ne postoji magični datum kada se tuga završava. Kako budete napredovali, dani će biti drugačiji. Tuga će se promeniti od oštrog uboda u tup bol. Ne dozvolite nikome da vam kaže kada treba da 'prebolite'. Svačiji put je drugačiji.

Budi sam sebi najbolji prijatelj. Budite ljubazni. Nemojte koristiti sopstveni govor da sebi kažete stvari koje ne biste rekli drugima. Zaradite svoje saosećanje iznad svih drugih, izveštava Tiny Buddha.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:12

TUGA! VATRA PROGURALA SVE ŠTO SU IMALI! Milenija i Milije ostali bez ičega za samo 20 minuta DRŽALI SU ME DOK SU ŽIVOTINJE GORELE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track