UŽIVATE LI U ZAJEDNIČKIM TRENUCIMA? I najlepša osećanja mogu da se utope u svakodnevici, uradite OVO i POVRATITE IM SJAJ!
Foto: Shutterstock

(Ne)srećna porodica

UŽIVATE LI U ZAJEDNIČKIM TRENUCIMA? I najlepša osećanja mogu da se utope u svakodnevici, uradite OVO i POVRATITE IM SJAJ!

Žena -

Izostanak konflikata i slogu stručnjaci izdvajaju kao najvažnije činioce sreće, jer kad su odnosi između bračnih partnera ili roditelja i dece poremećeni - šansa da porodica bude nesrećna je oko 11 puta veća!

Deca, Svađa, Brak

Mnogi misle da je samo ljubav ta koja će sprečiti stvaranje problema, ali s vremenom i najlepša osećanja mogu da se utope u svakodnevici ako je ne prate, u pravom smislu te reči, razumevanje i poštovanje.

Lako je reći, ali teško ostvariti?! Smatrate da sve ima svoj kraj, pa i sreća?!

U VAMA JE KLJUČ

Čini vam se! A dobra vest je da vam, da biste uvek uživali u porodičnoj sreći, nisu potrebni nikakvi terapeuti, odlasci na prigodne seminare ili u grupe, tone pročitanih knjiga iz ove oblasti...

Naravno, sve to može da vam pomogne, ali ako ne napravite pravi izbor, što je danas često kad smo i bukvalno zatrpani kojekakvim neproverenim pozivima za pružanjem pomoći ove vrste i lažnim nadama kvazipsihologa koje debelo treba da platimo da bismo navodno obezbedili partnerski i porodični raj, samo ćete dodatno da pogoršate stvar.

žena, Par, Muškarac, Sreća, Veza, Zaljubljeni, Dvoje, Shutterstock, Srećni

Da biste sve to izbegli - oslonite se na sebe! Verujte, ovo je najjednostavnije, ali i ubedljivo najbolje rešenje!

Ne pravdajte se da sada, jer vas je snašao posao, sustigle brojne obaveze, nekoga i korona... nemate dovoljno vremena i snage da se više bavite svojom vezom, brakom ili decom. Za ovo što vam predlažemo nekada su dovoljne i sekunde, treptaj oka, osmesi, minut pažnje i poštovanja... Kratko rečeno: ljubav i podrška, a onda, eto i sloge i sreće!

Ono što karakteriše srećne porodice su dobri odnosi puni poštovanja među bračnim partnerima, a ako je njihova ljubav krunisana decom - kvalitetno provedeno vreme s naslednicima.

Evo kako ćete to postići.

Intimnost i strast jesu važni za srećan brak, ali ujedno treba da se potrudite i da razvijate međusobno prijateljstvo. Ono podrazumeva poveravanje, poverenje, ali i podelu kućnih poslova.

žene, Muškarci, Partneri, Razvod, Prijateljstvo

Ako do sada to niste uradili, a prošlo je dosta vremena otkad ste izgovorili sudbonosno"da", krajnje je vreme da sednete i dogovorite se o svim sitnicama koje čine život. Otvoreno recite koje navike supruga ili supruge vam postaju sve veći teret, što psihički, što fizički. Pitajte partnera i šta biste vi trebalo da promenite da biste zajedno bili srećniji.

BEZ NETRPELJIVOSTI

Mnogi misle da je u ovakvim situacijama jedino rešenje razvod, ali uverićete se, ako u pitanju baš nisu nepremostive razlike - netrpeljivost u vašim odnosima biće svedena na minimum. Da potpuno nestane, učiniće međusobna podrška u promenama koje nosi zajednički život.

Poštujući osnovne pretpostavke posvećenosti bračnoj zajednici, prilagodite svoje ponašanje i stavove tako što ćete jedno drugom pružati podršku i sigurnost, ne podsećajući na neke ružne događaje iz prošlosti. Njih beleže i najsrećnije porodice, a srećne su zato što od njih ne prave svakodnevni pir i ne unose nemir u zajednički život svesne da je i ćutanje ponekad zlato.

Sreća, Veza, Porodica
foto: Shutterstock.

Ako već morate da kukate, znajte da recept za srećan porodični život podrazumeva žaljenje na posao, druge obaveze, izdajstvo prijatelja ili prijateljice... Ima milion stvari koje možete da iznesete i zajedno ih učinite mnogo lakšim. Vas će opustiti, suprug ili supruga će vam zahvaliti na poverenju srećom, pažnjom i poštovanjem.

Naravno, ne može uvek sve da prođe idilično, tu su moguće bolesti, drugi ozbiljni problemi, ali kvalitetno provođenje zajedničkog vremena poboljšaće situaciju. Osećaj prihvatanja, uz pokazivanje povezanosti kada se jedan od partnera razboli, olakšaće stvar. Ne zaboravite ni da podržite partnera da, uz osećaj prihvatanja, zadrži i osećaj slobode, da se bavi hobijima kojima želi, da negde otputujete zajedno, zagrljeni u četiri zida odgledate neki dobar film...

ZAJEDNO JE DETETU NAJDRAŽA REČ

Naravno, najvažnije je bavljenje decom.

Zajedno je reč koja im mnogo znači, pa je učešće oba roditelja u životu deteta bitan sastojak recepta za srećnu porodicu.

Posvećenost, podrška, poverenje koje ukazujete deci uliće im emotivnu sigurnost, zato nađite vremena da ih saslušate, baš kao i partnera, podržite. Organizujte zajedničke aktivnosti; i ako ste pretrpani poslom, pred spavanje popričajte s mališanima, poigrajte se s njima, nešto im objasnite, posavetujte ih...

porodica, Plaža
foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Svi smo mi bili klinci, dosta nas zna kako nam je bilo kad su roditelji bili ljuti kad nešto zgrešimo. Setite se toga i potrudite se da moguće nesuglasice uvek rešavate mirno, otvoreno, takođe uz razumevanje i poštovanje. Čak i ako se baš naljutite, nemojte ih povrediti upotrebom pogrdnih reči.

Upamtite, negujući na ove načine njihovo mentalno i fizičko zdravlje, vi negujete i svoje! Time, opet, negujete i odnose u celokupnoj porodici.

I eto sreće!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:17

PORODICA BORILOVIĆ U STRAHU ZA ŽIVOT! Ekspert za Kurir TV: Moraju hitno da promene IDENTITET i da se sklone na sigurnu lokaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track