Najnovije vesti

63 BANKE, 7 DECE I 6 DOKTORATA: Svi zavide LEPOJ ženi katarskog šeika, a skoro je proglašena za NAJBOLJE OBUČENU NA PLANETI!
Foto: Profimedia

respekt

63 BANKE, 7 DECE I 6 DOKTORATA: Svi zavide LEPOJ ženi katarskog šeika, a skoro je proglašena za NAJBOLJE OBUČENU NA PLANETI!

Žena
11:56h

Položaj i zastupljenost žena sa Blikog Istoka u javnom životu na globalnoj sceni nije toliko zastupljen i razvijen, ali jedna od retkih žena koja je uspela da osigura svoje mesto je žena šeika Hamada Halifa Al Tanija, nekadašnjeg katarskog emira, Moza bin Naser.

Mozu nazivaju ženom zadivljujuće lepote, raskošnog modnog stila, zavidnog obrazovanja i neko ko je uradio mnogo za dame u arapskom svetu.

Ova dama se na društvenoj sceni nametnula kao neko ko godinama predvodi društvene i obrazovne reforme kako u Kataru, tako i širom sveta, najpre zahvaljujući revolucionarnim inicijativama u obrazovanju i razvodju mladih.

No, širokim narodnim masama je pored njenog humantiranog i društveno korisnog rada, zanimljiva i sama Mozina pojava. Neto vrednost ove 63-godišnjakinje procenjuje se na više od 15 miliona dolara, a njen život na visokoj nozi i očigledna strast prema visokoj modi nisu prošli nezapaženo. Zato nas ne čudi što je na Instagramu prati preko 820 hiljada ljudi!

I zaista - modna izdanja Moze su najblaže rečeno očaravajuća. Ona uvek nosi elegantne turbane kao alternativu hidžabu, pa su vremenom postali njen zaštitni znak. Zaljubljenik je u intezivne, moćne boje, ali i raskošne ukrase na garderobi poput volana, šljokica, plisea...

U njenom garderoberu vise komadi najluskuznijih brendova dašanjice kao što su Hermes, Chanel, Valentino, Ralph&Russo, Stephane Rolland... Naravno, obožava i skupocen nakit koji ima mesta u svakoj njenoj kombinaciji. Njen stil odiše glamurom i otmenošću, a s vremena na vreme se okrene i tradiciji, te nosi haljine inspirisane arapskom nošnjom.

Moza bin Naser
foto: Profimedia

Moza je i sama vlasnica jedne modne kompanije - ona ima 100 odsto udela u poznatoj francuskoj kompaniji za proizvodnju kožne galanterije "Le Tanneur & Cie".

"Forbs" ju je proglasio jednom od najmoćnijih žena na planeti, a njeno bogatstvo je, čini se, nepresušno - poznato je da poseduje ogroman broj luksuznih automobila, ali i nekoliko preksuih kuća. Primera radi 2014. je kupila tri ogromne kuće u Londonu, jednu do druge, te ih je vremenom pretvorila u veliku, raskošnu palatu.

Inače, Moza može da se pohvali i zavidnim obrazovanjem - ona je diplomirala sociologiju, a magistrirala javnu politiku u islamu. Zanimljivo je da je dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta. Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom dugogodišnjeg javnog rada izdvaja Karnegijevu medalju za filantropiju i prestižnu nagradu za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa. Takođe, 2015. primljena je u Međuranornu kuću najbolje obučenih žena na svetu!

Inače, Moza i šeik upoznali su se upravo na Katarskom univerzitetu, gde je i studirala, a par je razmenio bračne zavete 1977. godine. Ona je druga od tri šeikove supruge, ali je vremenom postala ona koja ima najviše uticaja na svog muža. No, ne samo to - ona je postala prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade.

Moza je u periodu od 1978. do 1991. rodila čak sedmoro dece - petoro sinova i dve ćerke, a oca je na tronu Katara nasledio jedan od sinova koje je dobio upravo sa njom - Tamim bin Hamad Al Tani.

(Kurir.rs)

Bonus video:

GOREĆE ZEMLJA! OVE NEDELJE TEMPERATURA I DO 40 STEPENI: Meteorolog najavio ekstremne vrućine ali i KIŠU SA SAHARSKIM PESKOM
02:14

GOREĆE ZEMLJA! OVE NEDELJE TEMPERATURA I DO 40 STEPENI: Meteorolog najavio ekstremne vrućine ali i KIŠU SA SAHARSKIM PESKOM

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja