Najnovije vesti

DA SE ZIMNICA NE POKVARI: Saznajte kako pravilno da sterilišete tegle, samo OVAKO ćete sačuvati hranu i produžiti rok trajanja!
Foto: Shutterstock

Efikasno i nije teško

DA SE ZIMNICA NE POKVARI: Saznajte kako pravilno da sterilišete tegle, samo OVAKO ćete sačuvati hranu i produžiti rok trajanja!

Žena -

Pravilna sterilizacija tegli i flaša je neophodna kada je u pitanju dugotrajno čuvanje zimnice, danas više nego ikada jer u situaciji u kakvoj smo valja svaku trunku hrane sačuvati.

paprika, turšija, zimnica, kisela paprika
foto: Profimedia

Svaka staklena tegla ili boca koju koristite za čuvanje hrane mora biti podvrgnuta ovom postupku, čak i ako je potpuno nova. Sve što ima čvrsti poklopac štiti hranu od spoljnih bakterija, ali ako nije pravilno sterilisano napraviće štetu unutra. Bakterije će brzo smanjiti rok trajanja vaše hrane i mogu biti opasne za one koji je jedu.

Zbog toga je to veoma važan korak koji ne bi trebalo da preskočite, a srećom - uopšte nije tako težak. A dobra vest je i da sterilizacija ne zaustavlja samo rast bakterija koje kvare hranu, već i produžava njihov rok trajanja.

Auto, Bakterije
foto: Rojters

Postoji nekoliko načina na koje možete sterilisati tegle i staklene flaše - kuvanjem, zagrevanjem u rerni, pranjem u mašini za sudove ili u mikrotalasnoj pećnici.

Kako sterilisati tegle i boce u rerni

Sterilizacija u rerni je najtradicionalniji i najefikasniji način. Tegle i boce temeljno operite toplom vodom i tečnošću za pranje i isperite. Ne treba potom da ih sušite kuhinjskom krpom ili peškirom, već stavite list papira za pečenje na pleh u vašoj rerni (ne na dno rerne!) i poslažite ih pazeći da se ne dodiruju. Zagrejte rernu na 140°C i sušite tegle i boce oko 15-20 minuta.

Kako sterilisati tegle i boce na šporetu

Možete da ih prokuvate na ringli, a možda će vam biti potrebno više prigodnih šerpi i ponavljanje postupka da biste pravilno obavili sterilizaciju, posebno ako ih je veći broj.

Tegla
foto: Shutterstock

Operite tegle i boce vrelom vodom sa sapunom i isperite. Nemojte da ih sušite, već ih stavite u šerpu koju ćete da napunite vodom odmah ispod ivica. Mlaka voda je najbolja. Pustite je da provri, poklopite i kuvajte najmanje 10 minuta, a potom isključite ringlu i ostavite boce i tegle da tu stoje dok ne budu spremne za upotrebu. Naravno, najbolje je da ih koristite što je pre moguće nakon sterilizacije.

Kako sterilisati tegle i boce u mašini za pranje sudova

Ako imate mašinu za pranje sudova ovo je odlična opcija, ali imajte na umu da ćete potrošiti više vode nego pomoću drugih metoda sterilizacije, pa je koristite samo ako sterilišete tegle i flaše na veliko.

staklene flaše
foto: Shutterstock

Napunite mašinu za pranje sudova čistim teglama (ako koristite stare tegle, prvo ćete morati da ih isperete), podesite mašinu na najvišu temperaturu i sačekajte da odradi svoje. Kad se ciklus završi, ostavite ih u mašini da se malo ohlade i vadite ih po potrebi.

Kako sterilisati tegle i boce u mikrotalasnoj pećnici

Operite dobro tegle i boce i ne sušite ih, već stavite u mikrotalasnu pećnicu, podesite je na najvišu temperaturu i ostavite da stoje unutra 60 sekundi. Na ovaj način nemojte sterilisati poklopce, posebno ne metalne jer lako mogu da se zapale!

Kako sterilisati poklopce i zatvarače

Najviše su izloženi štetnim bakterijama, pa o njima posebno treba da povedete računa.

sterilizacija
foto: Shutterstock

Poklopce možete da stavite u ključalu vodu da se sterilišu tako što ćete ih ostaviti da kuvaju na ringli 10 minuta (ako na sebi imaju gumeni dodatak – skinite ga i posebno operite u uzavreloj vodi), ili da posudu sa poklopcima napunite prokuvanom vodom.

Obavezno poslušajte i ove savete:

Dobro proverite svoje tegle i boce pre sterilizacije, ako imaju pukotine ili neka druga oštećenja bez raznišljanja ih odbacite. Isto učinite i sa poklopcima.

Uvek sterilišite više tegli ili boca nego što mislite da će vam biti potrebno. Može da se dogodi da neka od njih napukne, ili da jednostavno imate više pripremljenih namirnica nego što vam se činilo da će ih biti.

Najbolje je da proces sterilizacije započnete oko 20 minuta pre nego što će vam tegle i flaše biti potrebne: koristite ih odmah nakon što su sterilisani, samo tako ćete biti sigurni da na njih neće navaliti štetne bakterije.

I ovo je veoma važno: tegle, flaše i hrana koju u njih stavljate moraju da budu iste temperature kako biste izbegli bilo kakve lomove. Topla hrana ide u vruće tegle, a hladna u hladne tegle.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track