NIJE SVEJEDNO KAKO ZAPOČINJETE DAN: Nutricionisti otkrivaju jutarnji napitak je IDEALAN za energiju!
Foto: Stock photo

ZA DOBRO JUTRO

NIJE SVEJEDNO KAKO ZAPOČINJETE DAN: Nutricionisti otkrivaju jutarnji napitak je IDEALAN za energiju!

Žena -

Nije svejedno kojim napicima započinjete dan - evo šta kažu nutricionisti o tome!

Dok neki dan ne mogu da zamisle bez kafe, drugi dan započinju smutijem, vodom sa limunom ili nečim trećim. Nutricionisti otkrivaju koji napici su najbolji za početak dana.

Voda

Nutricionisti su u jednom saglasni - ubedljivo najbolji način da započnete dan je ispijanje čaše vode. Čak i ako niste žedni, trebalo bi da iskapite tu čašu jer je organizmu potrebna hidracija posle cele noći.

voda, piti vodu
foto: Shutterstock

Čaj

Svakako je dobro da dan započnete šoljom čaja po sopstvenom izboru. "Istraživanja su pokazala da je konzumiranje čaja dobra prevencija dijabetesa, a dobro je čak i za kontrolu nivoa šećera u krvi kod onih koji imaju dijabetes", kaže dijatetičarka Tobi Smitson. "Polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a pored toga, povećavaju i osetljivost na insulin, pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, smanjuju rizik od srčanih bolesti i obolevanja od dijabetesa tipa 2".

žena, caj, prehlada
foto: Shutterstock

Kafa

Dijetetičarka Barbara Rus kaže da, ukoliko želite da ispraznite creva ujutro pre nego što izađete iz kuće, dobro je da popijete šolju kafe. "Ako želite nešto što će vam pomoći da imate redovnu stolicu, meni ovo pomaže: ujutro najpre popijem veliku čašu vode, a odmah zatim šolju kafe", otkriva nutricionistkinja Amanda Frankeni.

S druge strane, stručnjaci ne savetuju da dan započinjete nekim sportskim napicima, smutijima. A kada je reč o toploj vodi sa limunom, o kojoj se toliko govori, stručnjaci kažu da nemaju ništa protiv, mada smatraju da u tome nema baš toliko "magije" koliko se misli. "Mogu da razumem ideju. Topla voda opušta, limun joj daje lep ukus. Lično, ako već pijem topao napitak, volim da unesem antioksidante iz njega, pa umesto toga preporučujem zeleni čaj sa limunom", kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin.

laptop, momak, dečko, kafa
foto: Promo

Ono što još nikako ne preporučuju je da dan započinjete nekim zaslađenim napitkom, punim šećera "Napitak kojim započinjete dan daje ton čitavom danu. Poslednje što želite je da dan započnete zaslađenim, obrađenim napitkom poput soka ili nekog energetskog napitka koji će preplaviti vaše telo šećerom. To će vam možda trenutno podići energiju, ali ubrzo će ona pasti", zaključuje nutricionistkinja Karen Ansel.

(Kurir.rs/ Srbija Danas)

Bonus video:

02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track