NUTRICIONISTA OTKRIVA NAJBOLJE NAMIRNICE ZA JESEN: Jedite ih svakog dana, štite od prehlade, gripa i BROJNIH BOLESTI
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI

NUTRICIONISTA OTKRIVA NAJBOLJE NAMIRNICE ZA JESEN: Jedite ih svakog dana, štite od prehlade, gripa i BROJNIH BOLESTI

Žena -

Ovo su sezonske namirnice koje će poboljšati vaš imunitet!

Svaki deo godine nam donosi nove namirnice na trpezu. Tako i jesen. A zajedno sa hladnijim danima, uglavnom nam stižu i češće prehlade. Dobra vest je da postoji dosta zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Nutricionista i fitnes trener Ivana Šarčević istakla je da je ključ dobrog zdravlja-raznovrsnost u ishrani.

I shodno tome ubacite ove sjajne namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

BUNDEVA Bundeva je namirnica bogata beta-karotenom. Beta-karoten joj daje tu prepoznatljivu i specifičnu boju i snažan je antioksidant. Namirnice bogate beta-karotenom su sjajna prevencija za neke vrste raka, štite od astme i srčanih bolesti. Bundeva takođe sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.

JABUKA Jabuke sadrže dosta vlakana, čak četiri grama po porciji. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva. Koža jabuka bogata je polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Jabuka
foto: Shutterstock

CIMET Cimet je sjajan začin koji vašim jelima daje divnu aromu. Neka istraživanja su sugerisala da jedinjenja u cimetu imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antidijabetička i antimikrobna svojstva i da mogu da ponude zaštitu od raka i kardiovaskularnih bolesti, između ostalih stanja.

KESTEN Kesten, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, ima relativno malo kalorija i masti. Bez obzira na to, kestenje je bogat izvor minerala, vitamina i fitonutrijenata koji imaju velike koristi za zdravlje. Kesten , baš kao i lešnici i bademi, itd. je hrana bez gluten. Odličan je izvor minerala, mononezasićenih masnih kiselina i bogat je vitaminima B kompleksa.

jesen, kesten, ishrana, vitamini
foto: Shutterstock

CVEKLA Cvekla usled bogatih nutritivnih svojstava koje sadrži, dobra je u regulisanju krvnog pritiska, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Takođe je odlična za prevenciju mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme. Ovi benefiti cvekle postoje zahvaljujući visokoj koncentraciji nutritijenata, vitamina i minerala.

Ako želite da imate dobar imunitet, svoje navike treba da menjate u skladu sa godišnjim dobima. Pored ovih namirnica tu su nam i lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repa.

kupus, Obrenovac, Dušan
foto: RTV Mag printscreen

Bogate su hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B.

Sve nam to pomaže u zaštiti našeg tela od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, a mi možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama u ovom jesenjem periodu kada pojačano vladaju virusi, zaključila je Ivana Šarčević.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

01:50

Doktor Saša Milićević: Uočen prekomeran rast dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track