PREPOZNAJTE SIGNALE I BEŽITE KOLIKO VAS NOGE NOSE: Ovo su tipični znakovi OTROVNE veze, spasite se na vreme!
Foto: Profimedia

ČUVAJTE SE

PREPOZNAJTE SIGNALE I BEŽITE KOLIKO VAS NOGE NOSE: Ovo su tipični znakovi OTROVNE veze, spasite se na vreme!

Žena -

Ne tako retko se dogodi da u našem partnerstvu izgubimo svoju individualnost i moramo ponovno pronaći sebe.

Kada se zaljubljenost desi veoma je bitno da i sami imate granicu između ružičastih naočara i stvarnosti, ali to nije lako razaznati. Zato vam donosimo klasične znakove zavisnosti u vezi i kako da se vratiti sebi .

Kada lične potrebe postanu nebitne

Kada smo još uvek tinejdžeri, ove situacije mogu da se dešavaju, ali ni odrasli nisu zaštićeni od gubitka sebe u vezi. Prijatelji su zanemareni, profesionalni snovi odjednom više nisu toliko važni, a vlastite želje odjednom nestaju u drugom planu - sve kako bi vaš partner bio što srećniji.

Loša Veza
foto: Profimedia

Ko donosi odluke u vašem partnerstvu?

U emocionalno zavisnom odnosu, želimo da našem partneru bude što prijatnije. Bilo da se radi o malim stvarima kao što je odabir filma , koje jelo želite za večeru ili kada idete da spavate , ali i o značajnijim stvarima. Lepo je kada zajedno donesete odluku i oboje radite ono što želite. Možda vam neće smetati da večeras pojedete nešto za šta baš i nemate apetita. Ali ako bolje pogledate i shvatite da vlastite preferencije - čak ni sitnice - nisu važne kao partnerove, možda bi trebalo nešto da promenite.

Kada ste zadnji put videli svoje prijatelje?

Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju je vaše društveno okruženje. Naravno, na početku nove veze često se više fokusiramo na partnera i to je normalno, ali trebalo bi da razmislite ako viđate partnerove prijatelje mnogo češće nego svoje? Prijateljstva su važna i ne smeju igrati samo malu pomoćnu ulogu uz vaše partnerstvo. Oni su ti koji su tu za vas kada se sve raspadne.

par, veza, razvod, svađa
foto: Profimedia

Da li vaš partner ulaže jednak trud kao i vi?

Koliko često se ušuškavate, pravite kompromise kako biste doneli korist svojoj vezi? Ne brinite, to samo po sebi nije pokazatelj emocionalno zavisnog odnosa. S vremena na vreme, svi moraju da naprave kompromise kako bi partnerstvo raslo. Mala, ali suptilna razlika leži u tome da li oboje vidite to na taj način. Daje li vaš partner vašoj vezi prioritet koliko i vama?

Koliko emocionalna zavisnost može postati opasna najviše zavisi od parnera Jer ako je on/ona već narcisoidan, to nije dobra kombinacija jer ljudi sa takvim osobinama često manipulišu onima oko sebe kako bi dobili ono što žele.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

03:37

REČ PSIHOTERAPEUTA O IZBORU PARTNERA: To je složena stvar! Evo šta vam treba za stabilnu vezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track