VALTER BRANI I PRAVI KOLAČE: Evo kako je Bata Živojinović pravio slatke poslastice, ovakve KARAMEL KOCKE niste probali (RECEPT)
Ilustracija, Foto: ATA Images, Profimedia

njam njam

VALTER BRANI I PRAVI KOLAČE: Evo kako je Bata Živojinović pravio slatke poslastice, ovakve KARAMEL KOCKE niste probali (RECEPT)

Žena -

Velimir Bata Živojinović iza sebe je ostavio nebrojano uloga po kojima će se uvek pamtiti.

Kraj rata, Bata Živojinović, Gorica Popović, Neda Arnerić
foto: Printscreen/Youtube

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, ali pored brojnih uloga koje je ostvario, najviše je voleo svoju suprugu Lulu i decu Miljka i Jelenu.

Iako se u glumi osećao najbolje, Bati Živojinoviću ni kuvanje nije bilo strano, pa je često voleo da pravi kolače, posebno karamel kocke, za koje je imao tajni recept.

Valter, Valter brani Sarajevo, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Printscreen Youtube

KARAMEL KOCKE

Sastojci

Tri cela jaja, šećera onoliko koliko su teška 2 jajeta, 4 kesice šlaga (ili 500ml slatke pavlake), prah šećer, 2-3 kašičice gustina, pola litre mleka, 150 gr šećara i 4 žumanca za fil.

Priprema

Jaja
foto: Shutterstock

Kora

Tri cela jaja umutiti sa šećerom i dodati brašno. Dobije se masa, gusta masa, koja se izlije u dobro podmazan i posut brašnom pleh. Peče se kratko u vreloj pećnici, tek da porumeni. Tako dobijena kora je tvrda i krta kao keks, pa mora odmah da se iseče na tri dela i izvadi iz pleha, jer kada se ohladi puca.

Fil

Od pola litra mleka odvaditi jednu šoljicu koja se doda masi umućenoj od 4 žumanca i dve ili 3 kašičice "gustina". Ostatak mleka se prelije preko 150 gr. ušpinovanog šećera (kao za karamel) i prokuva. Zatim se ove dve mase sjedine i kuvaju na laganoj vatri dok se sve zgusne kao puding. Ostaviti da se ohladi.

šećer
foto: Shutterstock

Posebno se umuti šlag od 4 kesice (ili 500 gr slatke pavlake) i zašećeri po ukusu. Trećina kora se premaže, trećinom karamela i odozgo trećinom šlaga. Tim redosledom još tri puta se slaže preostali materijal, tako da šlag bude odozgo. Ovako poslagan kolač mora da stoji 24 časa, pa tek onda da se seče i servira.

(Kurir.rs/Nportal)

Bonus video:

00:28

POGAČIJADA U LJUTOVOM! Kišni dan nije omeo ljude, OVO JE RECEPT PERFEKTNU ŠTRUDLU! Manifestacija u znaku tradicije i ljubavi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track