ŠTA SE DESI KAD VEGAN DOĐE NA SRPSKU SVADBU! Mreže gore zbog komentara, a ovako prolaze oni koji ne jedu meso: Barem ima kupusa!
Foto: Profimedia

nije njima lako

ŠTA SE DESI KAD VEGAN DOĐE NA SRPSKU SVADBU! Mreže gore zbog komentara, a ovako prolaze oni koji ne jedu meso: Barem ima kupusa!

Žena -

U Srbiji još ne postoji razrađena svest o alternativnim oblicima ishrane, i dok ponekad možemo da očekujemo razumevanje i podršku u slučaju da imamo neku alergiju na hranu, gotovo niko ne razmišlja o veganima i vegetarijancima. Kako se vegani provode na prosečnoj srpskoj svadbi otkrio je jedan tvit.

- Sviđa mi se što se na srpskim svadbama ne postavlja pitanje da li je neko vegan, već se podrazumeva da nije niko - glasi tvit od kojeg je počela rasprava.

Vegan
foto: Printescreen

Tviteraš koji je napisao citiranu rečnicu, opisao je praksu u Londonu:

- Za svaki društveni događaj u Londonu moram da odgovorim mejlom na to pitanje dve nedelje unapred (smeh).

Odgovori koji su se dalje nadovezali rešavaju nedoumicu da li na svadbama u Srbjii ima adekvatne hrane za one koji se pridržavaju veganske ishrane.

- Familija moje ćerke su vegani i na svadbi početkom septembra u ponudi je imala hleb, kupis salatu i krastavac - kaže jedan Tviteraš.

- Večiti problem imamo kada idemo negde sa c ćerkom koja je vegetarijank, pa i može nekada da se uklopi sa jelovnikom (uglavnom predjelo, sir, proja ) i dezertom. Veganima je još teže. Nema te svesti kod našeg naroda.

- Uvek, ali UVEK u kafani naglase da im se kaže ako je neko na posebnom režimu ishrane - bilo da je vegan, bilo da posti. Tako da ti ovo pada u vodu.

"Uvek ima dobra salata na svadbama, tako da bi i vegani i “dobro prošli”, glasi jedan tvit među brojnim reakcijama. "I krompira", dodaje drugi Tviteraš. "Pa dobro, bar uvek ima kupusa", "Jer se podrazumeva da uvek ima salate uz pečenje, tako da ima i za njih", poručuju ostali.

Vegan
foto: Printescreen

Još dobre prakse:

- Kod nas je bilo posebno posluženje za vegetarijance i vegane i moram priznati da se toga setio restoran, a ne mi.

Još ličnog iskustva:

"Dok sam bila vegan i sada kada nisam, uvek su me ispoštovali domaćini. Uvek im kažem da nema veze, da ima salata pored i da nisam došla da jedem već da zajedno slavimo, ali muž je taj koji im kaže, unapred, čak i bez mog znanja. Valjda brine da ne ostanem gladna", "Na našoj svadbi je bilo i vegetarijanskih obroka kao i obroka koji nisu sadrzali svinjsko meso", "Kod mog brata na svadbi bio i vegan meni na švedskom stolu".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:13

Svadba Đokovića drugi dan, pogledajte sav taj raskoš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track