SIGURNO STE PRIMETILE IZBLEDELE FLEKE NA DONJEM VEŠU: Mnoge žene brinu da li su ZDRAVE kada ovo vide, a evo šta kažu stručnjaci!
Foto: Profimedia

da li je sve u redu?

SIGURNO STE PRIMETILE IZBLEDELE FLEKE NA DONJEM VEŠU: Mnoge žene brinu da li su ZDRAVE kada ovo vide, a evo šta kažu stručnjaci!

Žena -

Žene verovatno često primećuju izledele mrlje na donjem vešu i često se pitaju šta je uzrok. Međutim, iz Muzeja vagine u Londonu ističu da je ovo popularna tema i da mnoge devojke i žene ne znaju uzrok.

Higijena intimnih delova je veoma važna, kao i redovno menjanje donjeg veša. Međutim, to ne igra odlučujuću ulogu u pojavi ovih mrlja na donjem vešu.

vagina, gaćice, WC
foto: Profimedia

- Zaista nas ništa nisu naučili o našim telima, to je zaista nepravedno. Ostavili su nas da naučimo mnogo i sami shvatimo. Uglavnom nas to na kraju uplaši jer se plašimo da nešto nije u redu sa nama, ali nas je previše sramota da pričamo o tome - bio je jedan od komentara žena koje su priznale da su na ovu temu neupućene.

U Muzeju vagine ističu da je to sasvim normalna pojava i da nema razloga za paniku.

- Dobijamo mnogo povratnih informacija od ljudi koji nisu znali da se to dešava ili zašto se to dešava. Ovakve mrlje na vešu nisu znak prljavštine ili loše higijene, to je nešto što se dešava kada kiselost savršeno zdrave materice provodi vreme u kontaktu sa tkaninom, a posebno je primetno na tamnijim tkaninama - objašnjavaju u muzeju.

Promenljiva kiselost vagine

Tokom života nivo kiselosti materice varira, a svaka životna faza nosi sa sobom određenu pH vrednost. Nivo kiselosti je obično oko 3,8 - 4,5 pH u godinama kada imate menstruaciju, a nešto iznad pre puberteta i posle menopauze.

Gaćice
foto: Profimedia

- Ovaj sekret se povećava tokom ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi - dodao je ginekolog Aleks Eskander.

- U svetu u kome se o vagini ne priča mnogo, nije iznenađujuće što ove informacije niko ne prenosi ni u školi ni kod kuće jer mnogi roditelji, pa čak i zdravstveni radnici ne znaju ove činjenice - zaključila je Zoi Vilijams iz muzeja za "IFLScience".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:35

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track