NESREĆNI BRAKOVI SU BOLJI ZA ZDRAVLJE NEGO DA STE SAMI! Istraživanje ŠOKIRALO SVE: Imaju manje šanse da OBOLE od opake BOLESTI!
Foto: Profimedia

svi su iznenađeni

NESREĆNI BRAKOVI SU BOLJI ZA ZDRAVLJE NEGO DA STE SAMI! Istraživanje ŠOKIRALO SVE: Imaju manje šanse da OBOLE od opake BOLESTI!

Žena -

Nova studija pokazuje da ljudi koji žive sa supružnikom imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 i to bez obzira na to kakav je njihov odnos, prenosi "DailyMail".

Stručnjaci veruju da parovi utiču na ponašanje jedno drugog, a sada su želeli da shvate kako dugotrajna veza utiče na nivo šećera u krvi.

pregled, dijabetes, Vađenjenje krvi
foto: Shutterstock

Analizirali su podatke o više od 3.300 odraslih, starosti od 50 do 89 godina, upitali su ih da li su u braku ili vanbračnoj zajednici, a zatim su im uzeli analize krvi od prethone 4 godine. Otkriveno je da su oni koji su bili u braku ili su živeli s partnerom imali nivo šećera u krvi koji je u proseku za 21 odsto niži od onih koji su bili slobodni ili razvedeni, a to se odnosi i na muškarce i nažene, bezobzira da li je veza srećna ili ne.

Ono što je zanimljivo je da ovi rezultati važe i za muškarce i za žene i da kvalitet veze nije napravio značajnu razliku kada je nivo glukoze u krvi.

- Brak i vanbračna zajednica zahtevaju posebno emocionalno ulaganje tokom dužeg vremenskog perioda - kaže Ketrin Ford sa Univerziteta Karleton u Otavi, koja je ovu vodila studiju.

brak
foto: Profimedia

Kako kaže, emotivni odnosi bi mogli biti ključni za smanjenje šećera u krvi i naglašava da je bilo kakva veza bolja od nepostojeće.

- Sve u svemu, naši rezultati sugerišu da su emotivni odnosi obrnuto povezani sa nivoima HbA1c, prosečnog nivoa šećera u krvi, bez obzira na dimenzije bračne podrške ili napetosti. Isto tako, čini se da ovi odnosi imaju zaštitni efekat protiv nivoa HbA1c - zaključuje Ketrin Ford.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:28

KOJA JE TAJNA ZA DUGOVEČAN BRAK? Verovali ili ne, jedna od bitnijih stavki je da naučimo DA SE SVAĐAMO S PARTNEROM! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track