Ispitivanje na 19 ljudi koje je sproveo Univerzitet Nova u Lisabonu u Portugalu otkrilo je da pivo ima mnogo antioksidanasa, te da svakodnevna konzumacija jednog piva nije zdravstveno štetna, a čak može biti i pozitivna.

- Rezultati ove studije pokazuju da ispijenje piva povećava raznovrsnost crevnih bakterija bez značajnog menjanja telesne težine - rekla je profesorka Ana Faria za "Journal of Agriculture and Food Chemistry", koja je pila pivo svaki dan tokom godinu dana.

shutterstock-391005625.jpg
Shutterstock 

Manja bakterijska raznolikost povezana je sa dijabetesom i srčanim oboljenjima. A u pivu je otkriven povećan nivo hranljivih materija zvanih polifenoli i drugih hemikalija koje sprečavaju oštećenje ćelija.

Profesorka Faria je objasnila: Pivo je glavni i verovatno jedini izvor hmeljnih polifenola u ljudskoj ishrani. Hmelj takođe sadrži ksantohumol, za koji studije pokazuju da smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući gojaznost i dijabetes.

profimedia0438509721.jpg
Profimedia 

Dijabetes pogađa više od pet miliona Britanaca, a srčane bolesti uzrokuju jednu od četiri smrti, sa više od 7,6 miliona obolelih. Muškarci u studiji bili su svi starosti između 23 i 58 godina, redovno su pili i nisu imali ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naravno, ona je naglasila da ispijanje alkoholnih pića mora biti pod kontrolom, kako se ne bi anulirali pozitivni efekti.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

01:00
Kako se pravilno sipa pivo Izvor: Instagram