JEFTINA NAMIRNICA NAJBOLJE SKIDA VIŠAK SA STOMAKA! Ima je svuda po Srbiji, a nikad nam ne bi palo na pamet da uz nju brže mršavimo
Foto: Profimedia

PROBAJTE

JEFTINA NAMIRNICA NAJBOLJE SKIDA VIŠAK SA STOMAKA! Ima je svuda po Srbiji, a nikad nam ne bi palo na pamet da uz nju brže mršavimo

Žena -

Telesne masnoće su od velikog značaja za apsorbovanje hranljivih sastojaka i proizvodnju važnih hormona. Međutim, postoji jedna vrsta masnoće koja je loša za vaše zdravlje: unutrašnje masti.

- Visceralna masnoća je vrsta telesne masti koja se skuplja duboko u trbušnom delu, ispod mišićnog sloja i utiče na vaše unutrašnje organe, jetru, stomak i creva. Ona nije ista kao masnoća na stomaku koju možete videti - ističe Roksana Ehsani, nutricionistkinja američke Akademije za ishranu i dijetetiku.

Mršavljanje, dijeta
foto: Profimedia

- Iako ona nije vidljiva spolja, može da utiče na vaše zdravlje tako što će dovesti do višeg krvnog pritiska i poveća rizike od razvoja određenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes, insulinska rezistencija pa čak i nekih vrsta tumora - dodala je.

Jedan od načina da se smanji unutrašnja masnoća je promena ishrane, a možete da počnete jednostavnim, lakim promenama. Za početak u ishranu dodajte jednu od najboljih namirnica za smanjenje masti u predelu stomaka – običan, nemasni grčki jogurt.

- Istraživanje je pokazalo da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može biti povezana sa smanjenjem visceralne masnoće. Zato običan nemasni grčki jogurt treba da bude hrana broj jedan za sve one koji žele da smanje ovaj tip masnoće - ističe Ehsani za portal „Eat this“.

grcki jogurt
foto: Profimedia

Najveća prednost ove namirnice je njen sadržaj proteina.

- Običan, nemasni grčki jogurt uglavnom sadrži 20-23 grama proteina po porciji (jednoj šoljici). Konzumiranje hrane bogate proteinima može da smanji osećaj gladi i podstakne sitost. Takođe, manje je verovatno da ćete se prejedati ako unosite proteine tokom obroka - kaže ova nutricionistkinja.

Proteinima je potrebno mnogo vremena da se svare, što pomaže kod osećaja sitosti. Istraživanja pokazuju i da je visok unos proteina povezan s nižim BMI, manjim obimom struka i boljim nivoom dobrog holesterola. Osim toga, jogurt sadrži probiotike koji pomažu u održavanju zdrave mikroflore creva.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Bonus video:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track