HALTERI SU SIMBOL ZAVOĐENJA, A NEKAD SU BILI OBAVEZNI: Njihova istorija počinje u PROŠLOM VEKU, a ovako su se menjali kroz vreme
Foto: Alexey Rumyantsev / Alamy / Alamy / Profimedia

ZANIMLJIVOST

HALTERI SU SIMBOL ZAVOĐENJA, A NEKAD SU BILI OBAVEZNI: Njihova istorija počinje u PROŠLOM VEKU, a ovako su se menjali kroz vreme

Žena -

Krojevi i forme koji na određeni način oblikuju telo i naglašavaju siluetu, što zavisi od trenutnog ideala lepote, već vekovima su deo modne scene. Međutim, halteri, koji su danas često deo kolekcija donjeg veša i imaju više estetsku, dizajnersku funkciju, nekada su bili obavezni uz čarape i najlonke.

Početak u 1930-im

Njihova priča započinje tokom tridesetih godina prošlog veka, u vreme kad je neprijatni, čvrsti korset već postao deo prošlosti. Međutim, halter je tada zapravo izgledao drugačije, odnosno taj odevni predmet bio je deo steznika, spojen s grudnjakom. Danas bismo tako nešto zvali - bodi.

Uskoro dolazi do razvoja raznih pojaseva-steznika, od kojih će se jedan deo toga na kraju smanjiti i postati halteri. Naime, dizajneri donjeg veša odvojili su grudnjak i pojas tračicama, odnosno halterima, te to postaje - komplet.

Kako je sve više žena radilo, tako se javila potreba za što jednostavnijim donjim vešom, koje su mogle lako svakodnevno da nose, ispod haljina i suknji koje su u to vreme vladale scenom.

Te modne forme u 40-im godinama prošlog veka dobijaju neke nove varijante - oblikuju telo na način da ga čine užim, strukiranim. Halteri, tračice s kopčom, bile su obavezne jer u to vreme nosile su se samo samostojeće čarape, nije bilo drugih tipova najlonki. Bez haltera, čarape ne bi mogle da ostanu na butinama, već bi se spustile, pošto nisu bile elastične kao danas.

Stigle su u modu u to vreme i steznik-gaće koje podsećaju na današnje biciklističke helanke. Uzrok ovom razvoju je popularnost pantalona za žene, stoga i veš opet dolazi u novu fazu.

Novi stilovi tokom pedesetih

U to vreme zadržali su se u svetu mode zapravo isti stilovi steznika, a evolucija i promene desile su se na području materijala, ali samo neznatno. Naime, žene su još uvek morale da nose podvezice sve do šezdesetih jer je čarape i dalje trebalo nešto držati na mestu.

Evolucija u 70-im

Konačno su sedamdesete uvele promene, konačno se pojavljuju čarape koje su imale i gornji deo, odnosno gaćice, ono što danas nosimo svakodnevno. Konačno, halteri i tračice s kopčama nisu više nužne.

Tako su halteri ostali u svetu mode samo kao pojam ženstvenosti, u posebnim modnim kolekcijama ili za prigode kao što su venčanja - otuda dolazi i podvezica.

Danas imamo niz varijanti, deo su kolekcija donjeg veša i dolaze kao deo večernjih ideja, neretko su ukrašene čipkom ili nekim posebnim detaljima, kao što su volani i slično.

Popularne su i kao deo stajlinga uz haljine koje imaju visoki prorez, ali i na razne miniće i slične kreacije ženstvenog predznaka.

(Kurir.rs/ Devilmaywear/ 24sata.hr/ L. S)

Bonus video:

00:15

TOTIJEVA SUPRUGA ZABORAVILA DA OBUČE DONJI VEŠ: O provokativnom izdanju Ilari Blazi bruji planeta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track