KAKO SE KUVA PIRINAČ? Ovo je tajna savršeno skuvanog zrna: Kuvar otkriva najbolji način da dobijete preukusan ručak!
Foto: Shutterstock

prijatno!

KAKO SE KUVA PIRINAČ? Ovo je tajna savršeno skuvanog zrna: Kuvar otkriva najbolji način da dobijete preukusan ručak!

Žena -

Pirinač mnogim domaćicama bude prekuvan ili se ne skuva dovoljno, pa ostane tvrd. Primenite ovaj trik i biće odličan.

Poznata američka kuvarica i pisac kuvara Danijel Sentoni otkriva svoje tajne za savršeno skuvan pirinač u novoj knjizi „Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom“. Ona tvrdi da je najčešće korišćena metoda kuvanja u razmeri 2:1 pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan. Kaže da su i na pakovanjima pirinča često pogrešna uputstva jer se savetuje dodavanje prevelike količine vode pa pirinač bude kašast.

pirinač
foto: Profimedia

Koliko vode treba sipati?

- Otkrila sam da je razmera vode i pirinča 1:1 savršena uz mali dodatak, ako se u obzir uzme isparavanje vode. Pirinač neće biti slepljen posle kuvanja - kaže Danijel i dodaje da količina vode koja se dodaje van te razmere zavisi od toga koliko dugo je potrebno pirinač kuvati i svaka domaćica bi to trebalo da proceni sama.

Po njenom iskustvu, beli pirinač se skuva brzo pa je dovoljno 3/4 šoljice vode na razmeru 1:1. Na primer, ako kuvate šoljicu pirinča, tada dodajete 1 i 3/4 šoljice vode.

Smeđem pirinču treba duplo više vremena da se skuva pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Njena preporuka je dodavanje jedne do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Dakle, na šoljicu smeđeg pirinča dodati 2 do 2 i 1/4 šoljice vode.

rižoto, pirinač
foto: Profimedia

Treba li pirinač prati?

Mnoge domaćice imaju ovu dilemu. Danijel savetuje ispiranje kako bi se uklonio suvišni skrob koji će učiniti da se skuvan pirinač slepi. Ne treba preterivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći deo skroba.

(Kurir.rs/Najžena/A.G.)

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track