Grčka musaka kojoj nećete odoleti: Jednostavan recept za tradicionalno jelo
Spoj povrća i sočnog bešamel sosa daje posebnu draž ovom jelu.
Kada se pomene grčka nacionalna kuhunja, većini je giros prva i jedina asocijacija. Međutim, svako ko je probao njihovu musaku, više je nikada nije spremao na drugačiji način. Sočan bešamel sos i povrće daju joj posebnu draž. Evo kako da pripremite grčku musaku i u svom domu.
Sastojci za musaku:
• 500 gr. mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
• 4 kašike maslinovog ulja
• 4 srednja patlidžana
• 4 srednje tikvice
• 4 srednja krompira
• 1 crni luk sitno iseckan
• 2 usitnjena čena belog luka
• čaša crvenog vina
• 1 kašičica cimeta
• 1/2 kašičice soli
• bibera po ukusu
• 1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
• 1 kašičica paradajz pirea
• 1/2 kašičice šećera
• 1 peršun sitno iseckan
• 2-3 kašičice izrendanog halumi sira
Sastojci za bešamel sos:
• 4 šolje mleka
• 2 kašike putera
• 4 kašike brašna
• 1/2 šolje izrendanog halumi sira
• 1 umućeno jaje
• malo cimeta
• so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun. Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu. Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu treba da bude patlidžan.
Napravite bešamel. U malu posudu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.
Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.
(Kurir.rs/M.J)
"JAVITE SRPSKOJ DA JE VOLIM! JAVITE MOJOJ SRBIJI DA JE VOLIM VIŠE OD ŽIVOTA" Jaka poruka Vučića iz RS: Zovemo se Srbi i ne damo da nam to neko uzme!