Sočna lazanja sa bešamel sosom: Uživaćete u svakom zalogaju
Lazanje su italijansko jelo koje mnogi obožavaju, te se recept za ovaj specijalitet lako raširio na svim kontinentima. Međutim, jedan obilk ovog jela je mnogima privukao pražnju. Da li ste probali lazanje bez kora? Kada ih jednom probate pripremljene na ovakav način, više nećete menjati recept.
Sastojci:
700 g patlidžana
1 crni luk
1 čen belog luka
600 ml paradajz soka
90 ml vode
malo bosiljka
250 g lazanja
100 g mocarele
parmezan
Za bešamel:
50 g putera
50 g brašna
500 ml mleka
so, biber, muskatni oraščić
Priprema:
Patlidžan isecite po dužini na kriške, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Zatim posolite i pobiberite, pa prelite maslinovim ulje. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte seckani beli luk. Posle nekih 30 sekundi sipajte paradajz sos, posolite, dodajte bosiljak i vodu. Promešajte, pa poklopite i kuvajte na srednjoj temepraturi nekih 15 minuta. Istopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da brašno ne zagori. Zatim sipajte mleko i brzo mešajte kako bi razbili sve grudvice. Posolite i pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na dno tepsije sipajte malo paradajz sosa, pa stavite list lazanje, pa opet malo paradajz sosa, bešamela i poređajte patlidžan. Premažite paradajz sosom, pospite parmezanom, pa poređajte seckanu mocarelu. Stavite list lazanje, pa opet premažite paradajz i bešamel sosom, poređajte patlidžan, pospite parmezan i seckanu mocarelu, pa opet stavite list lazanje. Premažite paradajz i bešamel sosom. Poslednji sloj neka bude patlidžan posut parmezanom i mocarelom. Pecite na 180°C oko 30 minuta.
(Kurir.rs/M.J)