Slušaj vest

Pravoslavni vernici se tokom uskršnjih praznika kucaju jajima koja su skuvana i ofarbana na Veliki petak. U mnogim porodicama se pripremi i više nego što je potrebno, pa se desi da Uskrs prođe, a ostane i po 10-20 skuvanih jaja.

Iako neki veruju da uskršnja jaja koja su ofarbana na Veliki petak ne mogu da se pokvare, stručnjaci imaju vrlo jasne smernice o tome koliko dugo nakon kuvanja obarena jaja smeju da se jedu.

profimedia-0328819058.jpg
ilustracija Foto: Tzogia Kappatou / Alamy / Profimedia

Naime, stručnjaci iz Američkog udruženja za agrikulturu na svom sajtu usda.gov ističu da skuvana jaja koja se čuvaju u frižideru mogu da se jedu u narednih sedam dana, bilo da se u frižideru čuvaju oljuštena ili sa ljuskom.

Ono što je važno je da jaja stavite u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja, kao i da kada ih izvadite iz frižidera ne ostavljate duže od dva sata na sobnoj temperaturi pre nego što ih pojedete.

(Kurir.rs/Yumama.rs)

 VIDEO: Uskršnja jaja na staromodan način: 

Najlepša uskršnja jaja na staromodan način! U selu Katrga domaćice koriste tradicionalne načine ukrašavanja: Listove deteline, maslačka, bokvice... Izvor: Kurir televizija