Ovako se spremao u vrtićima širom Jugoslavije: Recept za spanać sa mlekom koji vraća u detinjstvo!
Kako god ga spremili, spanaćsa mlekom je jednostavno, ali neodoljivo jelo koje ćete s uživanjem pojesti do poslednjeg zalogaja. Još ako uz njega ispečete jaja na oko ili napravite kremasti pire krompir (ili brzinski šniclu), imaćete kompletan domaći obrok!
Blag, kremast i nežno zelen, spanać sa mlekom je klasik koji vraća u detinjstvo, ali i sjajan prilog uz najrazličitija jela. Pratite recept koji vam donosimo i ukusim se vratite u bezbrižne dane kad ste bili deca.
Spanać sa mlekom
Potrebno je:
1 kg svežeg spanaća
30 g putera ili 3 kašike ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
prstohvat soli (ili dva)
500 ml mleka
Priprema:
Spanać operite, odstranite tvrđe stabljike i stavite ga u dubok lonac. Prelijte hladnom vodom i sačekajte da provri. Kada voda proključa, kuvajte 5-6 minuta, zatim procedite i ostavite da se prohladi. Usitnite ga nožem.
U dubljem tiganju otopite puter (ili zagrejte ulje), dodajte brašno i propržite dok ne postane zlatno, vodeći računa da ne izgori. Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckan ili ispasiran beli luk. Čim zamiriše, umešajte spanać i polovinu mleka, pa vratite na vatru. Kuvajte dok se ne zgusne, zatim uspite ostatak mleka, posolite i kuvajte još 10-ak minuta. Po ukusu dodajte so i biber.
(Kurir.rs/Žena)
VIDEO: Grčka pita sa sirom i spanaćem: