Slušaj vest

Ova salata nastala je, zapravo, u Meksiku, a napravio ju je 1924. jedan italijanski kuvar. On se zvao Čezare Kardini. U njegovom starom restoranu Caesar's, odnosno Čezareovom (Cezarovom) restoranu, u Tihuani u Meksiku, još uvek je izložena jedna njegova fotografija sa pričom o tome kako je nastao recept za salatu. Ubrzo je osvojila ceo svet te je danas postala i jedna od popularnijih na svetu. Donosimo vam najjednostavniji recept.

Sastojci:
100 g dimljene slanine
200 g belog pilećeg mesa
30 g parmezana
3 čena belog luka
2 parčeta tost hleba
veća glavica zelene salate
2 čeri paradajza
sok od 1 limuna
pavlaka
majonez
maslinovo ulje
biber
so

Priprema: Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Na teflonu ispeći piletinu i kad se prohladi iseći je dugačke trake. Hleb iseći na kocke. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom (sa maslinovim uljem) preliti opranu i iscepkanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga preliti umućenu pavlaku s majonezom.

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii