Jogom se podstiče ono najbolje u ljudima

Ekskluzivno za Dr Kurir Prof. Sušant Pandej

Jogom se podstiče ono najbolje u ljudima

Život -
Savet Profesor psihologije joge u Indiji, koji će boraviti u Srbiji od 28. novembra do 2. decembra, istakao je da tehnike te discipline pomažu da se živi ispunjeno

Sušant Pandej, profesor psihologije joge u Indiji, boraviće u Srbiji od 28. novembra do 2. decembra, a kao počasni gost 1. decembra održaće posebno predavanje „Joga kao sveobuhvatna pomoć u životu“ na festivalu duhovnosti i duhovnih praksi sveta Lav end spirit.U ekskluzivnom intervjuu za Dr Kurir prof. Sušant Pandej rekao je da će na festivalu govoriti o holističkom i individualističkom pristupu jogi i pokriti suštinu joga modela za postizanje harmonije.Šta je joga?- Joga je širok filozofski sistem s praktičnom metodologijom koji donosi harmoniju u život pojedinca različitim modalitetima i tehnikama. Ukratko se definiše kao sistem koji usklađuje glavu - moć razmišljanja, analize, intelekt, srce - sposobnost osećanja ili emocije, i ruke - sposobnost pokretanja u pojedincu.Kakav je uticaj joga vežbi na ljudsku svest?- Joga tehnike asana, pranajama i meditacija otklanjaju mentalno rasipanje i umiruju um, a rezultat je fokusiranje na jednu tačku i mir. Joga je u jednom od klasičnih tekstova definisana kao sistem harmonizacije negativnih šablona svesti. Psihološki, joga tehnike restrukturiraju pogled na život tako što podstiču pozitivno u pojedincu.Radite s obolelima od raznih bolesti i zatvorenicima. Kakve efekte joga i psihologija imaju na njih?- Joga kao sredstvo osposobljava praktikanta da se nosi sa svakodnevnim životnim pitanjima uz pozitivnost, osetljivost i svesnost. Upravo to su efekti koji menjaju život, koje sam primetio kod pacijenata, zatvorenika i ljudi uopšte. Oni im pomažu da vode život radosno i svrsishodno.Kakav je ukupan efekat joga vežbi na zdravlje i duhovno stanje svakog pojedinca?- U joga sistemu zdravlje se smatra našom suštinskom prirodom, stanjem potpune harmonije, mira i integracije na različitim nivoima ljudskog iskustva. Bolesti se stiču. Kad jednom pomoću joge uspostavimo pravo pogodno okruženje na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom nivou za postizanje harmonije ili mira, onda pojedinac može ponovo da se poveže sa svojom pravom suštinskom prirodom. Shodno tome, ljudima koji imaju probleme preporučuje se da usvoje jogu kao životni stil.Prof. Sušant Pandej će tokom boravka u Srbiji, koji je organizovao UTI, osim posete Indijskom kulturnom centru, održati besplatne časove joge u Palestri, Ljubostinjska 2. U petak 29. novembra termin u 15 časova rezervisan je za novinare, prijatelje i obolele od dijabetesa, članove udruženja Plavi krug, dok je narednog dana čas u 10.30 posvećen onima koji već vežbaju jogu u Palestri.

Biografija Sušanta PandejaOD UČENIKA DO PREDAVAČA I MAJSTORASvoj put ka jogi prof. Sušant Pandej započeo je 1997. na Bihar joga Bharatiju, Univerzitet Dimd, koji je širom sveta poznat po svom autentičnom i sistematičnom podučavanju disciplina joge. Posle postdiplomskih studija iz oblasti psihologije joge, počeo je da stažira u zatvorima, vojsci, bolnicama i korporacijama. Nakon stažiranja priključio se katedri za psihologiju joge na Bihar joga Bharatiju kao predavač, što je uslovilo razne mogućnosti za istraživanje teorijskih i praktičnih dimenzija znanja iz oblasti joge. Dobitnik je brojnih nagrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track